Fire kunder kostede Tønder Bank 100 millioner

Fire store kunder står bag nedskrivninger på 97,2 millioner kroner af de nedskrivninger på i alt 292,3 millioner kroner fordelt på 60 kunder, som har kostet Tønder Bank livet som selvstændigt pengeinstitut.

Det skriver DR Syd, som har gennemgået Fondsrådets anbefalinger fra i fredags, hvor Tønder Banks konkurs ramte den finansielle sektor som en bombe.

Fondsrådet har gennemgået de fire store sager ekstra grundigt. Rådets vurdering er, at Tønder Bank har undladt at nedskrive lånene, selvom der var tydelige tegn på, at virksomhederne havde økonomiske problemer.

De fire virksomheder er anonymiseret i Finanstilsynets rapport. Den ene koncern, AA, havde et lån på 44,5 millioner kroner, hvilket udgør 4,5 procent af bankens samlede udlån og 15 procent af egenkapitalen.

En anden koncern "BB" har lån for 44 millioner kroner. Koncernen leverer produkter til klubber og skoler, men begge koncerner har over de seneste år haft så store økonomiske kvaler, at der burde have været kæmpenedskrivninger allerede i 2011.

Den tredje- og fjerdestørste låntager, der var en mælkeproducent og et projektselskab, der køber byggegrunde og bygger huse, burde ligeledes have haft store millionnedskrivninger allerede for længe siden.

Og de er fire sager er ikke enestående, vurderer Fondsrådet.

- Fondsrådet vurderer således, at rådet med gennemgangen af de fire engagementer har set og taget stilling til de problemstillinger, der er gennemgående i Tønder Bank A/S's portefølje af engagementer, lyder det i fondsrådets afgørelse.

Tønder Bank blev fredag overtaget af Sydbank.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip