To fiskere drøner ind på listen over Danmarks rigeste

Ind på årets rige-liste brager to fisker-familier, Barslund-familien på Bornholm, og Henning Kjeldsen fra Skagen, der rangerer som henholdsvis nr. 78 og 90 med formuer på 1.100 og 950 mio.kr.

Det er første gang i de 25 år listen er blevet lavet af Berlingske Business Magasin, at fiskere optræder.

Adm. direktør Kristian Barslund Jensen, der sammen med sine sønner driver OceanPrawns i Nexø på Bornholm, fisker rejer ved Canada med to trawlere under canadisk flag. Desuden ejer han personligt en trawler under estisk flag, der fisker i grønlandske farvande.

Læs også: Danmarks rigeste har bygget formue op fra bunden

Virksomheden har tilbage i begyndelsen af 80´erne erhvervet fem af de eksisterende 17 rejekvoter i Canada. De 20.000 tons, som OceanPrawn kan fiske via kvoterne, indbringer firmaet gode penge. Dels fordi skibene er beskæftiget døgnet rundt – dels fordi OceanPrawns sidder på hele værdikæden fra fangst til den kolde køledisk i butikkerne i samarbejde med den canadiske partner, Clearwater.

»Men det handler også om at vide, hvordan man fisker bedst. Hvor i havet hvilken type rejer er, hvornår. Det er vi blevet ganske gode til«, forklarer direktør Kristian Barslund Jensen. 

OceanPrawn ligger i hård konkurrence med kinesiske leverandører, der opdrætter rejer på fiskefarme. Men den højere kvalitet af rejser fisket i de kolde nordlige farvande gør en forskel.Brygger også øl

Ocean Prawns nyeste trawler er fra 2002, men en endnu mere avanceret er tegnebrættet. Sideløbende driver Barslund-familien Svaneke Bryghus og et renovationsfirma, der tager sig af øens dagrenovation. De sidste aktiviteter er sat i værk for at skaffe beskæftigelse på Bornholm, der som andre dele af udkants-Danmark har svært ved at skabe nye job til de lokale indbyggere

Den anden kvotekonge på listen, Henning Kjeldsen, Skagen, driver fiskeri på EU-kvoter med store trawlere bygget på bl.a. Carstensens Skibsværft i hjembyen.

I efteråret får han leveret et nyt skib fra det litauiske værft Western Baltija Shipbuilding. Skibet bliver Danmarks næststørste fiskefartøj på 86,3 meter og med en kapacitet på 3.200 kubikmeter til fiskeri efter makrel, sild og blåhvilling.

 

 

Dagens Gossip