Fjerkræ sparker grisen af julebordet

Der er efterhånden langt større sandsynlighed for, at du skal sætte tænderne i en gåse- eller andesteg i løbet af december, end at du skal mæske dig i flæskesteg, viser den årlige forbrugeropgørelse fra Danmarks Statistik.

Tallene viser, at en gennemsnitlig husstand i 2000 brugte 30 kroner på flæskesteg, ribbenssteg og deslige i julemåneden, mens man brugte 28 kroner på fjerkræ.

Men mens husstandens forbrug på diverse svinestege var steget til 37 kroner i 2010, var stigningen i forbruget til and og gås markant større. I 2010 var tallet steget til hele 56 kroner - altså en fordobling.

Opgørelsen viser ligeledes, at den gamle juleklassiker blodpølse er så godt som forsvundet. For 10 år siden brugte en husstand 2,40 kroner på blodpølse, mens det i 2010 var helt nede på 40 øre.

Forbruget på fiskefileter er derimod steget fra 11 kroner til 16 kroner.

Mens de danske forbrugervaner i december altså tydeligt har ændret sig over tid, har antallet af brugte penge det også. Og det kan altså mærkes, at der er økonomisk usikkerhed.

En gennemsnitlig husstands forbrug i december ligger cirka 400 kroner lavere i dag end det gjorde for 10 år siden, når forbruget opgøres i faste priser - det vil sige, når der er renset for prisudvikling gennem årene.

I 2000 brugte en gennemsnitlig husstand 11.021 kroner på dagligvarer i december, mens det i den seneste forbrugsundersøgelse fra 2010 var faldet til 10.622 kroner.

I den samme periode er forbruget i årets øvrige 11 måneder kun faldet med cirka 100 kroner i gennemsnit. Så det er altså særligt i julen, vi holder os tilbage med indkøbene i forhold til tidligere.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip