Fleksible dagpenge skal favorisere murere

20/09/2012 15:30

Newspaq

Nyheder
En fleksibel dagpengeperiode, der retter sig efter konjunkturerne, er øjeblikkets hotteste politiske løsning, når det gælder hjælp til ledige, der er ved at ryge ud af dagpengesystemet. Men måske kan det slet ikke lade sig gøre at indføre i praksis. Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, forudser store praktiske problemer ved at gennemføre forslaget. I hvert fald hvis politikerne retter sig efter Arbejdsmarkedskommissionens forslag fra 2009 om at forlænge dagpengeperioden, hvis ledigheden overstiger syv procent. - Ledigheden varierer markant fra faggruppe til faggruppe. Modellen med de syv procent bygger på, at 'one size fits all', og det gør den bestemt ikke, siger Flemming Ibsen til Newspaq. Han peger på, at akademikerledigheden kan være nede på to procent, mens 3F-ledigheden inden for byggefagene kan være på 11 procent. Derfor er der behov for en konjunkturbestemt dagpengeperiode - baseret på brancher. - Hvis gennemsnits-ledigheden er på syv procent, vil der være en stor gruppe 3F'ere, der vil ryge ud lang tid før gennemsnittet, mens andre får forlænget dagpengeperioden uden at have behov for det. Derfor skal dagpengeperioden forlænges for bygge- og anlægsarbejdere, inden den skal for en elektriker og en akademiker, siger Flemming Ibsen. I A-kassernes organisation, AK-Samvirke, tror man ikke på ideen om en branchebaseret konjunkturbestemt dagpengeperiode. - Vi har ikke fagligt afgrænsede a-kasser i dette land, så det er svært at se, hvordan vi med de a-kasser-regler, vi har, kan have en forskellig dagpengeperiode fra den ene a-kasse til den anden. Ellers vil man skynde sig over i de a-kasser, der har en lang dagpengeperiode, siger direktør Verner Sand Kirk til Newspaq. Han understreger, at ideen med konjunkturbestemt dagpengeperiode er rigtig god. - Men det er ikke så nemt at se, hvordan det konkret skal se ud. Det er der ingen, der kan sige nu, siger a-kasse chefen. Formand for Dansk Metals a-kasse, Torben Poulsen, ser gerne en forlænget dagpengeperiode i dårlige tider. Men et konjunkturafhængigt dagpengesystem har ikke førsteprioritet blandt landets smede og mekanikere. - Det vigtigste er at få et dagpengesystem, som giver muligheder i forhold til det jobmarked, der er. At de ledige får uddannelse og opkvalificering og nemmere ved at genoptjene dagpengeretten, siger Torben Poulsen. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og flere ledende ministre har de seneste måneder understreget, at der ikke bliver pillet ved den toårige dagpengeperiode, og at ideen om et fleksibelt dagpengesystem dermed er lagt på is på ubestemt tid.

Mest læste i dag

En fleksibel dagpengeperiode, der retter sig efter konjunkturerne, er øjeblikkets hotteste politiske løsning, når det gælder hjælp til ledige, der er ved at ryge ud af dagpengesystemet.

Men måske kan det slet ikke lade sig gøre at indføre i praksis.

Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, forudser store praktiske problemer ved at gennemføre forslaget.

I hvert fald hvis politikerne retter sig efter Arbejdsmarkedskommissionens forslag fra 2009 om at forlænge dagpengeperioden, hvis ledigheden overstiger syv procent.

- Ledigheden varierer markant fra faggruppe til faggruppe. Modellen med de syv procent bygger på, at 'one size fits all', og det gør den bestemt ikke, siger Flemming Ibsen til Newspaq.

Han peger på, at akademikerledigheden kan være nede på to procent, mens 3F-ledigheden inden for byggefagene kan være på 11 procent.

Derfor er der behov for en konjunkturbestemt dagpengeperiode - baseret på brancher.

- Hvis gennemsnits-ledigheden er på syv procent, vil der være en stor gruppe 3F'ere, der vil ryge ud lang tid før gennemsnittet, mens andre får forlænget dagpengeperioden uden at have behov for det. Derfor skal dagpengeperioden forlænges for bygge- og anlægsarbejdere, inden den skal for en elektriker og en akademiker, siger Flemming Ibsen.

I A-kassernes organisation, AK-Samvirke, tror man ikke på ideen om en branchebaseret konjunkturbestemt dagpengeperiode.

- Vi har ikke fagligt afgrænsede a-kasser i dette land, så det er svært at se, hvordan vi med de a-kasser-regler, vi har, kan have en forskellig dagpengeperiode fra den ene a-kasse til den anden. Ellers vil man skynde sig over i de a-kasser, der har en lang dagpengeperiode, siger direktør Verner Sand Kirk til Newspaq.

Han understreger, at ideen med konjunkturbestemt dagpengeperiode er rigtig god.

- Men det er ikke så nemt at se, hvordan det konkret skal se ud. Det er der ingen, der kan sige nu, siger a-kasse chefen.

Formand for Dansk Metals a-kasse, Torben Poulsen, ser gerne en forlænget dagpengeperiode i dårlige tider. Men et konjunkturafhængigt dagpengesystem har ikke førsteprioritet blandt landets smede og mekanikere.

- Det vigtigste er at få et dagpengesystem, som giver muligheder i forhold til det jobmarked, der er. At de ledige får uddannelse og opkvalificering og nemmere ved at genoptjene dagpengeretten, siger Torben Poulsen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og flere ledende ministre har de seneste måneder understreget, at der ikke bliver pillet ved den toårige dagpengeperiode, og at ideen om et fleksibelt dagpengesystem dermed er lagt på is på ubestemt tid.