Flekslånere risikerer dyr lånefælde

Det viser en opgørelse af den såkaldte rentekurve - altså forskellen mellem den korte og den lange rente og dermed prisen for at skifte et F1-lån ud med en fast rente.

»Nu stiger den lange rente mere end den korte, og det er et tegn på en forventning om en stigende rente. Folk tror, at de altid kan komme ud af deres flekslån på samme vilkår, som dengang de optog lånet. Men rentekurven er vippet lidt opad, så det er allerede lidt dyrere. Hvis rentestigningerne fortsætter, således som markedet venter, bliver det dyrere og dyrere for dem,« siger lektor ved Copenhagen Business School og analytiker af boligmarkedet Jens Lunde.

Han kalder ligefrem situationen for »giftig« for boligejere med et-årige flekslån

I takt med, at økonomien har fået det bedre, er især de langt løbende renter begyndt at stige. Samtidig holdes de korte renter - i form af bl . a. rentetilpasningslån - nogenlunde i ro blandt andet, fordi de kunstigt holdes i kort snor af verdens centralbanker.

De 30-årige låns toneangivende obligationer er steget med 0,8 procentpoint alene siden maj, da de danske boligejere kunne optage de historisk billige treprocents lån. Samtidig er den korte rente kun steget med 0,2 procentpoint - altså med en fjerdedel.

Læs også: Dårlige naboer er det værste vi ved

Udviklingen sætter sig øjeblikkeligt spor i danskernes valg af realkreditlån. De meget billige faste renter bremsede i foråret de fastforrentede låns tilbagegang, mens den seneste rentestigning og åbning af fireprocents lån med cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinigs ord har » pillet lidt af glansen« af de fastforrentede lån.

»Desuden er den økonomiske gulerod her og nu ved at tage et variabelt forrentet lån frem for et fastforrentet lån også steget på det seneste,« påpeger han.

Forskellen mellem den 1-årige rente og den 30-årige rente er i øjeblikket på godt 3,3 procentpoint og har dermed ikke været højere siden foråret 2011. Det er desuden det højeste niveau siden 2004 og langt over gennemsnittet på 2,3 procentpoint i perioden fra 2004 og frem til i dag, oplyser Christian Hilligsøe Heinig.

Den konkrete pris på at skifte fra et F1-lån til et fastforrentet lån er siden maj steget fra 500 til 580 kroner per lånte million kroner, og selv om beløbet ikke lyder alarmerende endnu, så udløser det et meget konkret råd fra Jens Lunde.

»Det er på tide at få tegnet sin forsikring (mod stigende renter, red.) og komme over i fastforrentede lån,« siger han.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Christian Hilligsøe Heinig vurderer, at den stigende renteforskel bliver en test for, hvorvidt danskerne er blevet mere snusfornuftige i deres valg af realkreditlån, eller om de i højere grad er styrede af den økonomiske gevinst på den lave, korte rente her og nu.

»Vores overordnede rådgivningsbudskab til danskerne vil fortsat være at benytte det stadig meget lave renteniveau til at binde renten for en længere periode og dermed tegne en billig forsikring med stigende renter,« understreger han.

Men Christian Hilligsøe Heinig forventer alligevel, at kunderne vil blive fristet af den stigende renteforskel, så de fastforrentede lån igen vil tabe terræn over for de billige flekslån.

Selv om de korte renter er holdt i ro i lang tid, så kan det også være slut snart, vurderer forbrugerøkonom i Sydbank Camilla Skovsbo Erichsen. De korte renter har nemlig været holdt nede af Den Europæiske Centralbank, ECB, som under krisen har lånt bankerne mere end 1.000 mia. euro.

»Det pressede de korte renter ekstraordinært ned. Nu er bankerne begyndt at betale en del af pengene tilbage, og fortsætter den udvikling, kan det resultere i, at de korte renter tager et spring opad på 0,5 procentpoint,« vurderer Sydbanks økonom.

Læs også: Underskriv lejekontrakten digitalt

Det vil slå igennem på ydelsen på flekslån, og et halvt procentpoint vil gøre en million lånte kroner 5.100 kroner dyrere efter skat om året og måske få boligejere med denne lånetype til at kigge som om efter et fastforrentet alternativ.

 

Dagens Gossip