Flere ældre flytter ind på friplejehjem

Når det lokale plejehjem lukker og slukker, fordi kommunen nedlægger for at spare, genopstår hjemmet oftere og oftere som friplejehjem.

For første gang er kvoten på 225 nybyggede friplejepladser i år brugt op, og antallet af ombyggede friplejehjem er steget fra fire til 88 boliger fra 2011 til 2012, skriver Jyllands-Posten.

- Det er positivt, at der i landdistrikterne er ildsjæle, som brænder for at give de ældre et plejehjem, så de kan blive i deres nærområde, siger Carsten Hansen (S), minister for byer, boliger og landdistrikter, om den stigende interesse.

Men tendensen bliver ikke modtaget med lige stor begejstring i alle lejre. For Herning Kommune, som har oplevet friplejehjem krydse kommunens planer, er det en øget udgift på netto 7 millioner kroner om året.

- Det har også betydet, at vi har måttet nedlægge 32 kommunale plejehjemspladser, siger konstitueret direktør Karin Locander fra Herning Kommune, hvor to kommunale plejehjem lever videre som friplejehjem.

Fonden Mariehjemmene, der 1. november åbner sit nyeste friplejehjem i Gadbjerg ved Vejle, er godt klar over, at kommunerne ikke nødvendigvis jubler over deres eksistens:

- Vi bliver ofte opfattet som en hund i et spil kegler, for vi udfordrer jo kommunens monopol og ødelægger dens planlægning. Men friplejehjemmene har stor berettigelse, fordi vi ikke laver masseprodukter, siger direktør Bo Kristiansen til Jyllands-Posten.

Hos Danske Pensionister er formand Arne Rolighed begejstret. Han peger på, at det er den samme bevægelse, som er set på skoleområdet.

- Det sker nu på ældreområdet, for nutidens og fremtidens pensionister vil ikke nøjes med standardtilbud, men vil selv præge deres liv. Også i den sidste tid, siger Arne Rolighed til Jyllands-Posten.

 

 

Dagens Gossip