Flere ældre skal klare sig selv

»I stedet skal de ældre i gang med genoptræning og rehabilitering, så de kan klare sig selv igen. Vi vil i et samarbejde med den enkelte give ældre friheden, værdigheden og selvtilliden tilbage,« siger socialminister Karen Hækkerup (S) til Morgenavisen Jyllands-Posten.

I et år har Hjemmehjælpskommissionen arbejdet med at finde en løsning på, hvordan en forventet fordobling af antallet af ældre over 75 år – fra 400.000 i 2012 til 800.000 i 2042 – kan klares. Uden øgede udgifter, vel at mærke.

Mandag morgen fremlægger kommissionen sin endelige rapport, der indeholder 29 anbefalinger.

»Vi stiller krav til de ældre, så de skal gennem rehabilitering, før vi vurderer, om de har brug for hjemmehjælp eller kan klare sig uden. De fleste ældre ønsker at forblive så selvhjulpne som muligt,« siger kommissionens formand, tidligere departementschef i Socialministeriet Thomas Børner.

Ældre Sagen, der har siddet med i kommissionen, støtter den overordnede linje, men er stærkt kritisk over for forslaget om tvungen rehabilitering.

»De fleste vil takke ja til at træne, men frivillighed vil øge trygheden og give sikkerhed for gammeldags hjælp til de ældre, som faktisk ikke kan klare sig selv,« siger underdirektør Michael Teit Nielsen til Morgenavisen Jyllands-Posten.

I hjemmehjælpernes fagforening FOA er man »nervøse for besparelser,« siger Karen Stæhr. der er formand for FOAs social- og sundhedssektor.

 

Dagens Gossip