Flere arbejder illegalt i Danmark

Illegal arbejdskraft breder sig i Danmark, og antallet af sigtelser vokser støt, skriver Politiken mandag.

Fra 287 sigtelser i 2010 og 394 sidste år er der i år til og med november sigtet 558 udlændinge for at arbejde uden den nødvendige tilladelse.

- Antallet er steget konstant fra 2006 og til i dag. Det på trods af at borgerne fra de 10 nye østlande i EU i 2009 fik ret til at arbejde i Danmark, siger vicepolitikommissær Michael Nymand fra Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter til avisen.

I dag er det især udlændinge fra Afrika, Mellemøsten og Asien, der fylder statistikkerne.

Det stigende antal sigtede skyldes blandt andet en styrket politiindsats, men også at flere kommer til landet for at arbejde uden papirer, vurderer Michael Nymand.

Der findes ikke statistik over de brancher, der bruger mest illegal arbejdskraft. Politiken har dog talt med en række kilder, som samstemmende fortæller, at de oftest oplever det i rengøringsbranchen, pizzeriaer, bagerier, kiosker, restaurationer, landbrug, bordeller og hoteller.

- Det foregår i mange tilfælde lige for næsen af os. Denne form for udokumenteret arbejdskraft bliver en mere og mere integreret del af arbejdsmarkedet, siger Helle Stenum, migrationsforsker ved Roskilde Universitet, til Politiken.

Når en arbejdsgiver ansætter en udlænding, skal han eller hun sikre sig, at personen har arbejds- og opholdstilladelse. Men det sker langt fra altid.

- Nogle kan ikke finde ud af at sætte sig ind i reglerne. Men en rigtig stor del af dem, vi finder, gør det også med fuldt overlæg, når de ansætter en illegal, siger lederen af Københavns Politis udlændingekontrolgruppe, vicepolitikommissær Kjeld Farcinsen.

Den usynlige arbejdskraft er kommet for at blive, mener migrationsforsker Kirsten Hviid, der på Aalborg Universitet har forsket i kineseres illegale arbejde i restaurationsbranchen. Migranter, der arbejder uden illegalt, er udbredt i hele Europa og skyldes et etableret udbud og efterspørgsel.

/ritzau/

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip