Flere børn i fuld narkose hos tandlægen

Det har fået Randers Kommune til at lave sit eget kommunale tilbud med en narkoselæge og en narkosesygeplejerske, der tilbyder at lægge barnet i narkose, før tandlægen finder bor og autoklaver frem.

»Det er kun de yngste børn, vi tilbyder at lægge i narkose, og det er kun, når sløvende og bedøvende midler har været forsøgt,« siger overtandlæge Lars Høvenhoff fra den kommunale tandpleje i Randers Kommune.

Det kommunale tilbud er indrettet i Randers Sundhedscenter, og i løbet af den første måned har fire børn mellem tre og fem år fået fjernet tænder og tandbylder under fuld narkose.

»Det er typisk indgreb, hvor der skal gøres forskellige ting i flere dele af munden. Det er situationer, hvor det er bedst for barnet, for forældrene og for behandlerne, at barnet sover, mens det foregår, og hvor de ikke kan huske, hvad der er sket bagefter,« siger Lars Høvenhoff.

To af dem, der i marts fik fuld narkose under tandlægebesøget, var børn af asylsøgere, og her blev tandproblemerne vurderet til at være så massive, at narkose var den bedste løsning for alle parter.

Antallet af børn, der lægges i narko, har i tandplejen i Randers været stigende i løbet af de seneste ti år.

»Der har været en stigning i de tilfælde, hvor vi tilbyder narkose. For ti år siden havde vi cirka 20 om året, og i dag er tallet cirka 30 børn om året. Men det er ikke noget, vi bare gør på rutinen. Det er kun, når andre muligheder - for eksempel lattergas og afslappende medicin - er udtømte. Så synes jeg godt, vi kan give børnene og forældrene den her mulighed for narkose som en ekstra service,« siger Lars Høvenhoff.

Muligheden for at lægge et barn i narkose under tandlægearbejdet er ikke ny. Randers Kommune har ligesom andre kommuner i Region Midtjylland fået det gjort på sygehuset i Viborg. Det gør man også stadig med komplicerede tandbehandlinger.

 

Dagens Gossip