Flere danskere får kræft i munden

Mere end dobbelt så mange danskere får cancer i munden i dag sammenlignet med for 30 år siden, og i forhold til vores nordiske nabolande er forekomsten af oral cancer betydeligt større. Det er specielt unge mennesker, der bliver ramt. 

Cancer i munden kan få alvorlige konsekvenser, hvis sygdommen ikke opdages i tide. Der var i snit 137 dødsfald årligt i Danmark som følge af sygdommen fra 2008 til 2012
 
63-årige Dorte Maaholm, der er tidligere chef inden for beskæftigelsesområdet, fik konstateret cancer i tungen i 2007.

Ifølge Dorte Maaholm opdagede hendes tandlæge ved et almindeligt tandeftersyn noget på tungen, som hun ikke kunne lide og henviste hende til Tandlægeskolen.

Ved en efterfølgende biopsi fik Dorte Maaholm konstateret cancer på tungen og forandringer i mundbunden. Dorte Maaholm fik skåret en luns af tungen på hospitalet og gik herefter jævnligt til kontrol.

Imidlertid blev det med tiden vanskeligere at spise og mere besværligt at leve et normalt liv, og Dorte Maaholm henvendte sig til sin tandlæge for at få fjernet alle tænderne i undermunden. Tandlægen konstaterede, at der var tegn på, at hendes cancer havde bredt sig.

Dorte Maaholm gennemgik efterfølgende en stor kæbeoperation og fik 33 strålebehandlinger. Hun har i dag lært at leve med følgevirkningerne af strålebehandlingen som mundtørhed og skrøbelige kæbeknogler.

- Jeg skylder min tandlæge mit liv. Hvis hun ikke havde opdaget min cancer, ved jeg ikke, hvor jeg havde været i dag, siger Dorte Maaholm.

For at gøre opmærksom på den livstruende sygdom gennemfører Tandlægeforeningen i disse uger en oplysningskampagne. Formålet er at informere patienter om cancer i munden, og hvad de selv kan gøre for at forebygge den samt at rådgive tandlæger om, hvordan de opdager sygdommen.
 
Fakta om oral cancer i Danmark:

- 391 danskere fik årligt konstateret cancer i munden i perioden 2008-2012. Til sammenligning opstår livmoderhalskræft hos knap 370 kvinder pr. år i Danmark
- Der konstateres i dag 147 % flere tilfælde af cancer i munden sammenlignet med for 30 år siden
- 2428 danskere levede med diagnosen cancer i munden ved udgangen af 2012
- 137 danskere døde af sygdommen per år i gennemsnit fra 2008-2012
- Cancer i munden rammer flere forholdsvis yngre mennesker nu i modsætning til tidligere
- Langt flere mænd end kvinder rammes af sygdommen
- Flere danskere får cancer i munden sammenlignet med Sverige, Norge og Finland
- Danmark ligger i den høje ende, når man sammenligner med de øvrige europæiske lande. 

Kilder: Cancer.dk, Statens Serum Institut (Cancerregisteret), NORDCAN samt Globocan

 

Dagens Gossip