Flere danskere vil begraves uden præst og kirke

Danske bedemænd arrangerer stadig oftere personlige begravelser, hvor kirken spiller en minimal eller slet ingen rolle.

Tal fra Danmarks Statistik og online bedemandsportalen BedreBegravelse.dk viser således, at antallet af begravelser uden gejstlig medvirken er stærkt stigende.

Aldrig før har så mange danskere valgt en borgerlig begravelse eller bisættelse. I 2011 blev 5.795 personer begravet i Danmark uden gejstlig medvirken, mens tallet i 2006 lå på 4.801 personer.

De borgerlige begravelser og bisættelser er således steget med 17 procent de seneste fem år.

Ifølge sociolog Michael Hviid Jacobsen, der er lektor ved Aalborg Universitet, hvor han beskæftiger sig med dansk begravelseskultur, hænger stigningen sammen med en generel udvikling.

- Det er en naturlig konsekvens af flere samfundsmæssige aspekter. For det første ønsker flere en individuel og personliggjort begravelsesform, i forhold til det standardiserede begravelsesritual. For det andet er det udtryk for mange årtiers sekulariseringstendens, der betyder faldende opbakning til folkekirkelige ritualer og for folkekirken som institutionel ramme, om mange af livets store øjeblikke, siger Michael Hviid Jacobsen.

Per Holm, som er stifter af BedreBegravelse.dk, mener, at denne tendens er et udtryk for danskernes stadig mere individuelle forhold, til tro og religion.

Men han oplever dog også, at de pårørende ofte har vanskelligt ved at planlægge en borgerlig begravelse, når denne ikke er sat ind i de gængse kirkelige rammer.

BedreBegravelse.dk anbefaler, derfor, også altid en kirkelig handling, men hjælper naturligvis også pårørende med at sammensætte et forløb for en personlig højtidelighed, hvis familien ønsker det.

- Begravelsesritualet i Danmark er rigtig stærkt, fordi det ligger dybt i mange danskere, men folk forventer dog ofte ikke ret meget af begravelserne. De synes bare, at det er forfærdeligt, at deres mor eller far er død og går i kirke, fordi det føles mest rigtigt. Omgivelserne er smukke, der bliver sagt de rigtige ord, der er tænkt over sangvalg, kisten bliver båret ud, og der bliver taget et endegyldigt farvel, siger Per Holm.

 

Dagens Gossip