Flere end 600 kommunalarbejdere sendes hjem

Goddag til julemåneden er for hundredvis af kommunalt ansatte et farvel til jobbet for resten af året – og goddag til en vinter på dagpenge. Allerede 1. november begyndte en mængde kommuner at vinterhjemsende folk på grund af økonomi, og fordi der er mindre at lave om vinteren. Over 600 specialarbejdere er i perioder på op til fem måneder sendt hjem. Det viser en kortlægning, Fagbladet 3F har foretaget af de fleste kommuner. Ovenfor på kortet kan ses, hvordan det ser ud i din kommune.

Mange har udsigt til lang tid derhjemme. Andre sendes hjem med ret til efteruddannelse i nogle uger. I for eksempel Aalborg har man i år 52 specialarbejdere, der vinterhjemsendes.

- Men det er så at sige for at flere personer deler elendigheden. Til gengæld gør de det i en kortere periode end tidligere år, forklarer Claus Pedersen, formanden for Den offentlige gruppe i 3F Aalborg.

Godt kollegaskab

Samme stil ses i Slagelse Kommunes Entreprenørservice. 27 sendes hjem, men tallet kan falde, hvis der kommer opgaver ind.

- Desuden har flere specialarbejdere og gartnere vist ufatteligt godt kollegaskab. De har frivilligt indvilliget i at dele vinterhjemsendelsen med en kollega, så én ikke skal gå hjemme i hele fem måneder. I stedet er der to, der kommer til at gå hjemme i 2,5 måneder. Det er meget prisværdigt, fortæller 3F-fællestillidsrepræsentant Allan Gildhoff, Slagelse Kommune.

I Næstved er 16 i alt sendt hjem.

- Vi bød på morgenkaffe i afdelingen den første ledighedsdag, hvor vi hjalp med CV'er og lignende. Og så prøver vi ellers så vidt muligt at tilbyde de ledige kurser i for eksempel dansk og edb, siger faglig sekretær i 3F Næstved, Annette Madsen.

Holder ikke i år 2012

En lang række kommuner - de grønne på kortet ovenfor - sender dog slet ikke medarbejdere hjem. Det gælder for eksempel hovedstadskommunerne København og Frederiksberg. Heller ikke en kommune som Horsens:

- Vi prøver at forhandle helårsansættelse på alle fronter. Det kan ikke være rigtigt i 2012, at folk skal vinterhjemsendes med hvad det medfører af ydmygende behandling som ledig, siger Ivan Hersland fra 3F Horsens og Omegn.

 

Dagens Gossip