Flere fædre vil vælge øremærket barsel

I Norge, Sverige, Island og Finland giver loven en større del af barslen til fædrene, mens Danmark skiller sig ud, fordi det kun er de første 14 dage efter fødslen, den nybagte far har reserveret til tid med den lille uden at skulle på arbejde.

Ifølge undersøgelsen har måden, hvorpå orlovsordningen er sat sammen, stor betydning for, om manden vælger at gå hjemme længere tid end de 14 dage, som danske fædre har. Hvis noget af barslen øremærkes faren og ikke kan overføres til moren, vil flere mænd være tilbøjelige til at gå på orlov.

Og tildeler en lovgivning danske fædre mere barsel, vil det også betyde en holdningsændring, forklarer projektlederen på rapporten, Helle Holt.

»Når man laver en lov om øremærkning, er det med til at normalisere, at fædre tager orlov - men den sætter også grænsen for, hvad der anses for passende orlovslængde,« siger hun.

Undersøgelsen understreger dog, at det er vigtigt, at faren selv kan bestemme, hvornår han lægger barselsperioden.

Ligeledes viser erfaringerne fra de nordiske lande, at økonomien har betydning. Bliver mændene kompenseret for den løn, de går glip af, mens de går hjemme, vælger flere barslen til.

 

Dagens Gossip