Flere jobs vil sparke til boligsalget

Ejendomsmæglerkæden Nybolig har set på, hvordan beskæftigelsen og boligsalget har udviklet sig regionalt i de seneste fem år, og der er en klar sammenhæng: Temperaturen på jobmarkedet har direkte betydning for boligsalget.

Danmark har tabt godt 195.000 jobs siden 2008, da finanskrisen slog økonomien omkuld. Men de egne af landet, hvor boligsalget er vokset mest i forhold til for fem år siden, er samtidig de steder, hvor faldet i beskæftigelsen også været mindst.

Bliv ven med Dagens Bolig på Facebook - Klik her

I København, hvor beskæftigelsen kun er faldet med 2 pct. siden 2008, er salget af boliger således 18 pct. større. I Nordsjælland og Østsjælland, hvor boligsalget sidste år også lå over salget i 2008, er faldet i beskæftigelsen på henholdsvis 7 og 8 procent.

I den modsatte ende af landet – i Vestjylland og Nordjylland – blev der solgt henholdsvis 47 og 42 procent færre boliger i 2013 sammenlignet med for cirka fem år siden, da salget buldrede af sted før finanskrisen. Her er beskæftigelsen i samme periode faldet med henholdsvis 11 og 10 procent.

- Der er således ikke uventet en sammenhæng mellem ændringer i beskæftigelsen og salget af boliger, men det er også bemærkelsesværdigt, at der ikke skal store forandringer til i jobudviklingen, før det viser sig i et tydeligt aftryk på boligsalget. En helt ny prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vurderer, at der er 22.000 nye jobs på vej til danskerne i 2014 og 2015 – Nationalbanken mener, at det bliver endnu flere. Det kan give boligmarkedet et stort spark bagi, selv om der selvfølgelig vil være regionale forskelle i udviklingen, siger pressechef Kim Pauli fra Nybolig.

- Ledigheden har dog, påfaldende nok, ikke haft markant indflydelse på boligpriserne. De er i forvejen i bund, og selv i København, der har haft det laveste fald i beskæftigelsen, ligger den gennemsnitlige kvadratmeterpris for en villa fortsat 12 procent under prisen for fem år siden. Men flere nye jobs og dermed en stigende efterspørgsel efter boliger vil naturligvis på sigt medføre et stigende prisniveau, tilføjer Kim Pauli.

Se grafikken nedenunder...

 

Dagens Gossip