Flere kæmpebolde i luften før EU-topmøde

Skrevet af admin

12/02/2015

Mest læste i dag

Få timer før Helle Thorning-Schmidt (S) og de øvrige EU-landes ledere torsdag formiddag ankommer til topmøde i Bruxelles, er der stor usikkerhed om, hvad de overhovedet kan og skal enes om.

Rusland og Grækenland ventes at dominere mødet, selv om de ikke som sådan er formelle punkter på dagsordenen.

På forhånd er det dog temmelig sikkert, at et par af topmødets absolutte nøglepersoner og deres medbragte gæst må være meget klatøjede, når de ankommer.

Og at de sandsynligvis kommer for sent og dermed forsinker topmødets planlagte åbning klokken 13 med foreløbig forventet to timer.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, Frankrigs præsident, François Hollande, og Ukraines præsident, Petro Porosjenko, kommer direkte fra næsten 16 timer lange fredsforhandlinger med Rusland natten over i Minsk.

Konturerne af den våbenhvileaftale, lederne har med fra den hviderussiske hovedstad, forventes at være det første, der skal på topmødebordet.

EU-lederne skal bruge Merkels, Hollandes og Porosjenkos rapporter fra nattens forhandlinger med præsident Vladimir Putin til at afgøre, hvad der skal være EU's næste skridt i forhold til Rusland og Ukraine.

Nogle lande - især de baltiske, Polen og et par andre EU-lande mod øst - har traditionelt meget lidt tillid til Putin. Mens andre længere mod syd og øst - anført af den nye græske regering - typisk er mere velvilligt indstillet og ikke er begejstrede for EU's sanktioner.

Der er samtidig stor usikkerhed om, i hvor høj grad den nye græske premierminister, Alexis Tsipras, i øvrigt vil dominere sit første EU-topmøde.

Det var egentlig planen, at de 19 eurolandes finansministre på et særmøde onsdag aften skulle enes om en foreløbig køreplan for at finde en vej ud af uenigheden om, hvordan man håndterer Grækenlands milliardgæld.

Kilder tæt på forhandlingerne siger, at den græske finansminister, Yanis Varoufakis, havde accepteret en fælles erklæring, hvor Grækenland gik med til en midlertidig forlængelse af det internationale hjælpeprogram, mens man forhandler på teknisk plan om en langsigtet løsning.

Flere af de øvrige finansministre - deriblandt Tysklands Wolfgang Schäuble - havde allerede forladt mødet i den tro, at aftalen var hjemme, da Varoufakis fik kontraordre fra Athen.

Flere kilder vurderer over for Ritzau, at kovendingen kan skyldes, at premierminister Tsipras vil sikre, at han selv kan føre forhandlingerne videre med de øvrige EU-ledere på topmødet.

/ritzau/