Flere komplicerede fødsler

»Kvinder, som for 10-20 år siden ikke blev gravide, kan nu opnå graviditet. Det er rigtig glædeligt. Men det betyder også, at vi ser flere komplicerede fødselsforløb end tidligere«, siger speciallæge og chef for Obstetrisk Klinik på Rigshospitalet, Morten Hedegaard til avisen.

I dag er kun 50 procent af alle fødsler ukomplicerede, mens det tal var 63 i 1997, viser tal fra det danske fødselsregister.

Komplikationerne og graden af alvoren i dem er forskellige, men nogle forhold går igen.

»Flere bliver sat i gang. Flere ender i kejsersnit. Flere får alvorlige efterblødninger efter deres fødsel. De får meget mere svangerskabsforgiftning, mere forhøjet blodtryk, graviditetssukkersyge. Alt sammen noget, som påvirker deres børns vækst og velbefindende, men også deres fødselsforløb«, forklarer ledende overlæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital, Charlotte Wilken.

Det er blandt andet ældre og mere overvægtige kvinder, der nu kan få bedre hjælp til at blive gravide, men også organtransplanterede, hjerteopererede, kræftsyge, kvinder med cystisk fibrose og langt flere sukkersygepatienter.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Men de komplicerede fødsler er dyre, og ifølge overlægerne er ressourcerne ikke fulgt med udviklingen. Personalet har hidtil klaret den ekstra belastning ved at løbe stærkere og prioriterer hårdere. Samtidig bruges der færre penge end tidligere på de ukomplicerede fødende. Der er mindre fødselsforberedelse, og flergangsfødende går til færre kontroller og sendes hjem 4-6 timer efter fødslen, men nu er grænsen nået, siger lægerne.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) står dog ikke klar med flere penge til området.

»Vi har samlet de komplicerede fødsler på de højtspecialiserede hospitaler, og så kommer de raske hurtigere hjem. Jeg synes, udviklingen passer sammen. Men oplever man problemer lokalt, må man tage det op. Og så kan det meget vel være, at der skal omprioriteres eller omorganiseres, men det skal regionerne gøre«.

 

Dagens Gossip