Flere kvinder giver deres børn til fremmede

Hvor kommer jeg fra, og hvem er mine rødder?

De spørgsmål bliver i fremtiden nemmere at få svar på for børn lavet med donoræg fra danske kvinder.

Efter det i oktober sidste år blev lovligt at donere æg ved ikke-anonyme donationer, har flere valgt at melde sig.

I 2011 valgte 88 danske kvinder at donere æg, mens tallet i 2012 var steget til 97 kvinder. Det viser nye tal fra Dansk Fertilitetsselskab, der regner med, at tallet vil stige endnu mere i 2013.

En af de kvinder, der har valgt at donere efter de nye regler, er Mia Carlsson på 27 år. Mandag skal hun donere sit først æg.

- Jeg følte bare, at da lovgivningen gjorde, at man nu måtte være åben og kendt donor, var det mest rigtigt for barnet, siger hun til Nyhedsbureauet Newspaq.

Efter selv at have været igennem en lang fertilitetsbehandling, som resulterede i en søn, ønsker Mia Carlsson at hjælpe andre barnløse par. Derfor har hun oprettet en profil på hjemmesiden blivaegdonor.nu, hvor barnløse par og donorer kan finde hinanden.

Hun er forberedt på, at hendes beslutning kan få konsekvenser.

- Jeg kommer på ingen måde til at skulle være mor for et kommende barn, men jeg ved, at jeg vil få spørgsmål om min familie, og de vil nok også være ret nysgerrige på mit udseende, siger Mia Carlsson.

Den nye udvikling glæder formanden for Dansk Fertilitetsselskab, Karin Erb.

- Tidligere havde vi et enormt behov for æg, idet vi kun havde få donorer i Danmark på grund af lovgivningen. De par, der havde de behov, var nødt til at tage til udlandet for at få æg, siger Karin Erb, der også er chefbiolog på Odense Universitetshospitals fertilitetsklinik, til Newspaq.

En anden grund, til at der er kommet flere donorer, er, at såkaldte krydsdonationer er blevet lovlige.

Kvinder uden behov for barnløshedsbehandling kan donere æg til ufrivilligt barnløse par, der mangler æg. Det kan for eksempel være en søster eller veninde til parret, der donorer nogle æg, som parret vælger ikke at bruge. Æggene indgår så i en pulje sammen med æg fra andre donorer, og parret rykker op på ventelisten til et donoræg.

- Hvis du har kendskab til en veninde eller søster, som har et behov, er man mere villig til at hjælpe. Ikke nødvendigvis ved at donere til din egen søster, men til en anden kvinde, som dermed sikrer, at din egen søster får. Dermed har du hjulpet din søster. Før loven kunne en donor ikke være sikker på, at hende, hun kendte, fik æg, siger Karin Erb.

Hun mener desuden, at afskaffelsen af brugerbetaling på fertilitetsbehandling i det offentlige, som trådte i kraft sidste år, har været med til at gøre det mere attraktivt for danske kvinder at blive ægdonorer.

 

 

Dagens Gossip