Flere kvinder smider hæmningerne og går solo

Et stigende antal danske kvinder foretrækker at være deres egen chef, og de gør noget ved det.

Faktisk overhaler kvinderne nu mændene i forhold til den procentmæssige stigning i antallet af nye selvstændig, viser nye tal fra Erhvervsstyrelsen.

- Da vi har problemer med at få kvindelige iværksættere, så ser vi det som positivt, siger vicedirektør i Erhvervsstyrelsen, Anders Hoffmann.

I 2010 stiftede 16,4 procent flere kvinder egen virksomhed end året før. Til sammenligning så man en stigning på 14,5 procent hos mændene.

Dog er det stadig mænd, der dominerer iværksætteriet i Danmark. Samlet set udgjorde kvinder kun 27,5 procent af 2010's iværksættere.

- Grunden til, der er flere mænd end kvinder, som starter virksomhed, er deres uddannelsesmæssige baggrund. Der er flere mænd, som er håndværkere, hvor det er nemmere at starte virksomhed. Og så er der flere kvinder, som arbejder i det offentlige, og det er altså nemmere at starte virksomhed, hvis du arbejder i det private, fortæller Anders Hoffmann.

Han vil ikke spå om fremtiden, men håber at den trend, man nu ser, kun vil blive ved at stige.

- Det, vi kan se, er, at kvinder bliver bedre og bedre uddannet, og vi ved, at højtuddannede generelt klarer sig godt som iværksættere, siger vicedirektøren.

I forhold til succesrater er kvinderne godt med. 21 procent af de kvindelige iværksættere har dermed ansatte i deres virksomhed efter fem år, mens det samme gælder for kun lidt flere af mændene, nemlig 26 procent.

Samtidigt er tre procent af mændenes virksomheder vokset sig store efter fem år, for kvinderne er det to procent.

De nye tal kommer i forbindelse med Erhvervs- og vækstministeriets uge 46-kampagne, der sætter fokus på iværksættere.

 

Dagens Gossip