Flere partier står sammen: Kræver folkeafstemning om patentdomstol

Det er meldingen fra Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, der står skulder ved skulder i spørgsmålet på trods af forskellige holdninger til selve domstolen.

EU-ordfører for Dansk Folkeparti, Pia Adelsteen (DF), betegner tilslutningen som principiel, og partiet regner da også med, at det ender med en folkeafstemning.

»Vi forventer, at det her forslag kommer til folkeafstemning. Det er så principielt, at man bør spørge danskerne. Det, vi blandt andet er nervøse for, er, at sager mod små virksomheder bliver ført i domstole, hvor der er størst mulighed for, at de taber«, siger hun.

Hos Enhedslisten siger man klart nej til en dansk tilslutning. Regeringen og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skal således ikke regne med støtte fra det parlamentariske grundlag.

»En EU-patentdomstol vil fjerne de demokratiske og retssikkerhedsmæssige muligheder, vi har i dag, fordi vi kan gå til danske domstole eller ændre patentlovgivningen i Folketinget. Derfor stemmer Enhedslisten selvfølgelig imod en dansk tilslutning til EU-patentdomstolen, oplyser Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), i en skriftlig kommentar.

Anbefalingen fra Enhedslisten lyder, at danskerne skal vende tommelfingeren nedad, når eller hvis der skal tages stilling i stemmeboksen.

»Den nye patentdomstol risikerer at ramme små virksomheder. Selvom disse vil have mulighed for at søge et EU-patent, vil det også betyde, at udenlandske virksomheder får nemmere adgang til at føre sager om patentbrud,« vurderer Nikolaj Villumsen.

Justitsministeriet har tirsdag offentliggjort et notat, der konkluderer, »at dansk tilslutning til aftalen om en fælles europæisk patentdomstol vil indebære suverænitetsafgivelse«, og dermed er der brug for enten en vedtagelse i Folketinget, eller at et flertal af danskerne stemmer ja, hvis tilslutningen skal blive en realitet.

Når der er tale om netop suverænitetsafgivelse kan forslaget ifølge grundloven kun vedtages i Folketinget, hvis fem sjettedele af samtlige 179 folketingsmedlemmer stemmer for, og med modstanden fra de tre partier er flertallet ikke på plads.

Hos Liberal Alliance er man tilhænger af selve patentdomstolen, men der er alligevel brug for en folkeafstemning, understreger partiets EU-ordfører, Merete Riisager (LA).

»Vi støtter patentdomstolen, men når man er kommet frem til, at man afgiver suverænitet til EU ved at tilslutte sig aftalen, så bør det udløse en folkeafstemning. Det er et grundlæggende princip i Liberal Alliance, at man spørger befolkningen, når der er suverænitet på spil,« siger Merete Riisager.

I sidste ende er det op til regeringen at afgøre, hvorvidt danskerne skal til stemmeurnerne. Regeringen kan således vælge helt at droppe den danske deltagelse.

Det vil dog næppe ske, da det var det danske EU-formandskab, der fik den endelige aftale om domstolen i hus.

 

Dagens Gossip