Flere traumatiserede soldater end ventet søger hjælp

Alle de tre højt specialiserede enheder, regionerne har oprettet til hjælp for de hårdest ramte veteraner i Århus, Odense og København, har måttet øge deres behandlingskapacitet.

Psykiatrisk Afdeling på Odense Universitetshospital havde forventet at skulle behandle 20 personer årligt, men har opjusteret tallet efter at have behandlet 56 personer i 2012. I Region Midtjylland har det ifølge avisens oplysninger været nødvendigt at øge antallet af behandlingsforløb fra 33 til 43, og samme udvikling gør sig gældende for Nordjylland. Her oplyser Århus Universitetshospital, at Klinik for PTSD og Transkulturel Psykiatri har haft 36 personer fra regionen i behandling i stedet for de forventede 15.

»Det overrasker mig, at der er så mange,« siger formanden for fagforeningen CS, der organiserer forsvarets befalingsmænd, Jesper K. Hansen.

Samlet set har det været nødvendigt at øge kapaciteten med 86 procent på de to enheder i Odense og Århus. Og i Århus er der i øjeblikket fire måneders ventetid på at komme i behandling. Den tredje enhed hører under Rigshospitalet, hvor overlæge ved Krise- og Katastrofepsykiatrisk Center Henrik Steen Andersen fortæller, at antallet af soldater med PTSD ligger på mellem 80 og 85 tilfælde om året:

»Det er samme antal som for to til tre år siden - på trods af at der er kommet centre til,« siger han til Information.

Talsmand for soldaterveteranerne, Benjamin O. Yeh, som selv er blevet diagnosticeret med PTSD efter at have været i Bosnien, vurderer, at antallet af behandlingskrævende veteraner vil stige, da det først er »inden for det sidste halve år, at vi har set, at Irak-fyrene begynder at dukke op« og da veteraner fra Afghanistan er begyndt at dukke op nu:

»Og de kommer til at dukke op i mindst ti år frem«.

Samme melding lyder fra overlæge Henrik Steen Andersen.

»Man skulle tro, at behovet ville fade ud over tid. Men vi får fortsat mange henvisninger fra Balkan-missionerne,« siger han til Information.

 

Dagens Gossip