Flere unge kvinder skifter p-pillen ud med spiral

Siden 2010 er salget af p-piller på de danske apoteker næsten blevet halveret.

Således var 215.000 danske kvinder “på pillen” sidste år, mens tallet i 2013 var helt nede på 120.000.

Til gengæld stiger antallet af kvinder i alderen 20-39, som vælger hormonspiral som primær prævention. Sidste år blev der solgt i alt 43.000 spiraler, viser tal fra Lægemiddelstatistikken, som hører under Statens Serum Institut.

I den forbindelse har et nyt studie, COOL-studiet, netop undersøgt de unge kvinders tilfredshed med den såkaldte mini-spiral, som har været tilgængelig på det danske marked siden januar i år.

Studiet, hvor flere danske kvinder i alderen 12-17 år har deltaget, blev for nylig præsenteret på en gynækologisk kongres i USA, og viste, at kvinderne er meget tilfredse med spiralen. Kvinderne synes nemlig både, at spiralen har en høj præventiv sikkerhed, og at den er meget simpel at sætte op.

Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik og gynækologi på Karolinska Instituttet i Stockholm, siger:

- Resultaterne er positive og viser, at minispiralen fungerer godt som præventionsmetode også for unge kvinder i teenageårene. Det er vigtigt med nye data, som bekræfter fordelene ved spiraler, som ofte kan være et bedre og mere effektivt alternativ end p-piller for unge og højfertile kvinder.

I de 12 måneder, som studiet af minispiralen har varet, var der ingen uønskede graviditeter eller graviditeter udenfor livmoderen, og kun én ud af 304 patienter havde problemer med at få den sat op.

I alt var 83,9 procent af studiets deltagere enten tilfredse eller meget tilfredse med at bruge minispiral som præventionsmiddel.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip