Flere unge må bo på gaden

Det viser en kortlægning fra Det Nationale Forskningscenter for velfærd, SFI, der samtidigt slår fast, at Danmark generelt har fået flere hjemløse. I alt er der nu 5820.

I 2009 fandt SFIs forskere 4.998 hjemløse, mens tallet i 2011 var 5.290.

Hos Rådet for Socialt Udsatte er formand Jann Sjursen »dybt bekymret« over udviklingen, som er sket til trods for, at der har været smidt en halv milliard kroner i en hjemløseindsats fra politisk side over de seneste fire år.

»Der er brug for en forstærket indsats både for de, der nu er hjemløse, men der er også brug for at fokuserer på, hvordan vi i højere grad kan forebygge hjemløshed,« siger han.

»Samtidig med, at der har været afsat mange penge til at gøre noget ved hjemløsheden, så er vi også ramt ind i en økonomisk krise, og der er stadig flere, der har været svært at vinde fodfæste. Vi ved eksempelvis, at fattigdommen også stiger i øjeblikket, og det er selvfølgelig også noget af det, der spiller ind i forhold til, hvordan et hjemløsetal ser ud,« siger formanden.

Han opfordrer politikerne til at afsætte yderligere 100 millioner af til hjemløseindsatsen på Finansloven for 2014, så blandt andet de unge hjemløse kan få hjælp.

Den største stigning af unge uden tag over hovedet findes i kommunerne omkring hovedstaden, og det er også her, der generelt er den største stigning i antallet af hjemløse. Fra 2009 er tallet steget fra 701 personer til 2013, hvor det ligger på 1.341 omkring København.

Ifølge SFIs forsker Lars Benjaminsen, som står bag kortlægningen, er en væsentlig årsag til stigningen boligmanglen i hovedstadsområdet. Et problem, som man ikke har været tilstrækkeligt opmærksom på tidligere.

»Omegnskommunerne er en blind plet på radaren. Mange tænker, at hjemløse kun er inde i København, og derfor er indsatserne rundt om hovedstaden ikke så stærke. Og der er lange ventelister til almene boliger her,« siger han.

 

Dagens Gossip