Frasalget af i alt seks maskinfabrikker og støberier til symbolske 1 euro til tyske VTC Partners sender 1.000 medarbejdere ud af Vestas' lønningsliste, og dermed nærmer Vestas sig det erklærede mål om maksimalt at have 16.000 ansatte ved slutningen af 2013.
»Vi har en målsætning om at være maksimalt 16.000 medarbejdere ved årets udgang, og med frasalg af vores komponent-fabrikker har vi taget et stort skridt i den retning,« skriver Morten Albæk, global marketing- og kommunikationsdirektør i Vestas, i en mail til Berlingske Business.
Morten Albæk kan dog ikke give en nøjagtig status på Vestas' medarbejderstab.
»Vi rapporterer på vores medarbejdertal på kvartalsbasis, så jeg kan ikke sige, præcis hvor mange vi er i dag, men vi følger den to-årige plan, vi lagde i 2012,« skriver han.
Vestas har gennem de seneste to år reduceret medarbejderstaben med knap 7.000 og fortsætter dermed med at eksekvere sin erklærede strategi om at slanke organisationen.
Flere medarbejdere ryger af lønningslisten, når 300 medarbejdere rykker over i det nyetablerede joint venture-selskab, hvor Vestas og Mitsubishi med base i Aarhus blandt andet skal bygge videre på udviklingen af kæmpehavvindmøllen V164. Joint venture-selskabet forventes at blive godkendt til april næste år, og Vestas kan dermed se frem til endnu en reduktion af lønomkostninger.
Senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank forventer en øget effektivisering, når koncernchef Anders Runevad i det nye år fremlægger sin strategiplan, og det kan også koste arbejdspladser.
»Jeg er overbevist om, at Vestas vil fortsætte med at effektivisere, og de vil også fortsætte med at skille sig af med medarbejdere,« siger Jacob Pedersen og tilføjer, at Vestas på nogle områder også vil ansætte. Det gælder for eksempel på serviceområdet, hvor analytikeren forventer, at Vestas fortsat vil ekspandere.
Vestas' strategi om at reducere medarbejderstaben ved frasalg kan også få yderligere et hug. Det er nemlig stadig sandsynligt, at Vestas' tårnfabrik i Colorado, USA, vil blive frasolgt, og det vil reducere medarbejderantallet yderligere.
»Den var tidligere sat til salg, og hvis der kommer nogen og siger, de gerne vil købe, så er jeg overbevist om, at den bliver solgt,« siger Jacob Pedersen.
Analytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm Brand forventer også, at Vestas i 2014 vil skære yderligere ind til benet.
»Vingeproduktionen er det mest oplagte at outsource. Det er tættere på det forretningskritiske, men jeg kan ikke se en vej udenom,« siger han til borsen.dk
Store spillere som LM Glasfiber kan overtage vingefabrikkerne fra Vestas, og eftersom produktionen ikke længere kræver specialværktøj, har Vestas nemmere ved at slippe vingerne, skriver siden.