Flere yngre mennesker snorker sig syge

13/02/2015 21:54

Kirstine Petersen

Nyheder
Læg mærke til, om du har morgenhovedpine og generelt er træt. Og spørg din eventuelle partner, om du ofte snapper efter vejret, når du sover. Kan du sætte flueben ved disse symptomer, er du måske en af de stadigt flere danskere, der får konstateret søvnapnø. Sygdommen ramte tidligere typisk mænd i alderen 50-60 år, men i dag er alderen hos de ramte faldet til typisk at være 25-40-årige. Læs også: 6 ting, alle bør vide om at snorke De snorker typisk så meget, at det går markant ud over kvaliteten af søvnen. - Årsagen er mange gange overvægt. Fedtaflejringer i for eksempel halsen betyder mindre plads, og når der er for lidt plads, og musklerne måske er lidt slappe, så klapper svælget nemmere sammen, når man sover på ryggen, siger Marianne Kirkegaard, der er erfaren sygeplejerske på Søvnapnø Ambulatoriet på Regionshospitalet Holstebro, til Aarhus Stiftstidende. Den manglende ilt er dårlig for søvnen og for hjertet. Stopper du med at trække vejret, for derefter at snapped et tilbage mere end fem gange i timen, når du sover, kan det være godt at få undersøgt, om du lider af søvnapnø. Læs også: Dét irriterer os mest ved vores partner Det skal dog siges, at alle indimellem snapper efter vejret i søvne. Bliver det et hyppigt mønster, er det dog ikke hensigtsmæssigt. Det skønnes, at to procent af alle kvinder har lidelsen og fire procent af alle mænd.

Mest læste i dag

Læg mærke til, om du har morgenhovedpine og generelt er træt. Og spørg din eventuelle partner, om du ofte snapper efter vejret, når du sover.

Kan du sætte flueben ved disse symptomer, er du måske en af de stadigt flere danskere, der får konstateret søvnapnø.

Sygdommen ramte tidligere typisk mænd i alderen 50-60 år, men i dag er alderen hos de ramte faldet til typisk at være 25-40-årige.

Læs også: 6 ting, alle bør vide om at snorke

De snorker typisk så meget, at det går markant ud over kvaliteten af søvnen.

- Årsagen er mange gange overvægt. Fedtaflejringer i for eksempel halsen betyder mindre plads, og når der er for lidt plads, og musklerne måske er lidt slappe, så klapper svælget nemmere sammen, når man sover på ryggen, siger Marianne Kirkegaard, der er erfaren sygeplejerske på Søvnapnø Ambulatoriet på Regionshospitalet Holstebro, til Aarhus Stiftstidende.

Den manglende ilt er dårlig for søvnen og for hjertet. Stopper du med at trække vejret, for derefter at snapped et tilbage mere end fem gange i timen, når du sover, kan det være godt at få undersøgt, om du lider af søvnapnø.

Læs også: Dét irriterer os mest ved vores partner

Det skal dog siges, at alle indimellem snapper efter vejret i søvne. Bliver det et hyppigt mønster, er det dog ikke hensigtsmæssigt.

Det skønnes, at to procent af alle kvinder har lidelsen og fire procent af alle mænd.