Flertal af danskerne ønsker mindre druk

Vi skal drikke mindre, og der skal ændres på den måde, vi drikker på.

Det mener seks ud af 10 personer i den danske befolkning ifølge en meningsmåling foretaget af Voxmeter på vegne af den sociale hjælpeorganisation Blå Kors.

Der er spurgt til, om man mener, at der er et behov for at ændre alkoholkulturen, så danskerne generelt drikker mindre.

Omkring 60 procent siger ja. 40 procent siger nej.

Hos Blå Kors ser generalsekretær Christian Bjerre svarene som et udtryk for, at danskerne ønsker et opgør med en kultur, hvor man ofte drikker sig fuld.

Han peger på, at de samfundsmæssige konsekvenser af alkoholmisbrug er store for både den enkelte og samfundet. Han håber, at alkohol i højere grad kan blive noget, man nyder.

- I Danmark næsten kan få fornemmelse af, at man kun kan have det sjovt med rigelige mængder alkohol. I Sydeuropa har man en anden tilgang, hvor man drikker alkohol med måde og ser negativt på det at være fuld, siger Christian Bjerre.

På Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet mener forsker Karen Elmeland ikke, at man ud af svarene kan læse, at danskerne ønsker at drikke mindre.

Folk har nemlig oftest en opfattelse af, at naboen drikker mere end en selv.

- Hvis man spørger generelt, om folk skal sætte deres forbrug ned, så svarer de fleste ja. Men spørger man i stedet, om man selv synes, at man skal sætte sit forbrug ned, så er svaret formentlig et andet, siger Karen Elmeland.

Hun nævner dog, at alkoholforbruget har været dalende de seneste år. Hver dansker over 14 år drikker i gennemsnit 11,1 liter ren alkohol om året, hvilket er mindre end i 90'erne, hvor det var mere end 12 liter.

Karen Elmeland mener heller ikke, at man kan arbejde hen imod en mere sydeuropæisk tilgang til alkohol.

- Vi har siden 60'erne haft en blandingskultur, hvor vi både drikker os fulde, men også indimellem drikker alkohol med måde, siger hun.

Både Blå Kors og Karen Elmeland er dog enige om, at man fra politisk hold kan regulere alkoholforbruget ved at skrue på pris og tilgængelighed.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip