Flertal vil sikre lokale arbejdspladser på Thulebasen

Det meste er Folketinget er enige om en aftale, der skal sikre, at Grønland i fremtiden får arbejdspladser og skatteindtægter fra militærbasen på Thule.

Sådan lød det fra alle partierne i Folketinget med undtagelse af Dansk Folkeparti under en hasteforespørgsel onsdag i folketingssalen.

Her har det grønlandske folketingsmedlem Johan Lund Olsen (IA) fremlagt et forslag, der skal sikre, at Grønland fremover får størst mulig gevinst af Thulebasen, hvor amerikanerne har en militærbase.

Forslaget kommer, fordi en milliardstor servicekontrakt på Thulebasen i slutningen af november gik til virksomheden Exelis Services, et dansk skuffeselskab ejet af den amerikanske koncern Vectrus.

Exelis Services vandt kontrakten på trods af en aftale mellem Danmark og USA om, at kontrakten skal gå til et dansk eller grønlandsk selskab.

Den model har gennem årtier sikret lokale arbejdspladser og skatteindtægter til den grønlandske landskasse.

Det har skabt stor usikkerhed om, hvorvidt det amerikanske selskab vil hive billigere amerikansk arbejdskraft ind og sende grønlændere og danskere på Thulebasen ud i arbejdsløshed.

Johan Lund Olsen (IA) foreslår, at regeringen fremover skal sikre sig, at den virksomhed, der har servicekontrakten på Thulebasen, skal være dansk/grønlandsk.

Derudover skal Grønland sikres flest mulige arbejdspladser, lærepladser og skatteindtægter.

Fremover må der ifølge forslaget desuden ikke være tvivl om, hvad kravene og kriterierne for at vinde servicekontrakten på Thulebasen er.

Kun Dansk Folkeparti har endnu ikke vendt tommelfingeren op.

DF har deres eget forslag, hvor partiet opfordrer regeringen til, at det igen skal være danske myndigheder, som skal certificere de virksomheder, der vil have servicekontrakter på Thulebasen.

Det ansvar blev i slutningen af 2013 overdraget til amerikanerne.

Dansk Folkepartis grønlandsordfører, Søren Espersen, afviser dog ikke, at partiet stemmer for forslaget fra Johan Lund Olsen fra IA.

Der skal stemmes om forslaget torsdag.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip