Flygtninge vender langsomt tilbage til Kobani

Skrevet af admin

23/02/2015

Mest læste i dag

Langt de fleste af Kobanis indbyggere er fortsat bange for at vende hjem til den syriske grænseby, der var ramme om fire måneders hårde kampe mellem kurdiske styrker og Islamisk Stat.

Selv om størstedelen af byen ligger i ruiner, er omkring 4000 flygtninge lidt efter lidt vendt hjem til byen, oplyser en talsmand for den styrelse, der forsøger at holde styr på de flygtninge, der rejser ind og ud af Tyrkiet.

De flygtninge, der overvejer at vende tilbage, er bange, fordi der fortsat ligger en del bomber og morterer, som kan være farlige.

En embedsmand i Kobani siger, at 15 mennesker er blevet dræbt i løbet af den seneste måned, og mange andre er såret i sprængulykker, der skyldes ueksploderet ammunition.

- Det er ikke sikkert for dem. Men de glædede sig til at komme tilbage, siger embedsmanden, Idris Nasan.

Han opfordrer det internationale samfund til at være med til at rydde byen for sprængstoffer.

Inden Islamisk Stats offensiv mod Kobani var byen hjemsted for omkring 200.000 mennesker, men stort set alle flygtede over grænsen til Tyrkiet, da Islamisk Stat angreb.

I slutningen af januar lykkedes det kurdiske og irakiske styrker med hjælp fra den amerikanskledede koalitions luftangreb at jage islamisterne på porten.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, der følger situationen i Syrien, sagde i sidste uge, at kurdiske styrker har genvundet kontrollen i mindst 163 landsbyer omkring Kobani.

/ritzau/Reuters