Flygtningehjælpen: Følg svensk eksempel med ophold til syrere

Det mener Dansk Flygtningehjælp, som roser svenskerne for det nye tiltag, og som samtidig mener, at vores svenske naboer er gået den rigtige vej de seneste år, hvor de har givet syriske flygtninge enten fast bopæl eller midlertidigt ophold på tre år.

»Det er positivt, for det er en anerkendelse af, at flygtningesituationen i Syrien ikke forandrer sig lige med det samme. En opholdstilladelse på tre år er selvfølgelig bedre end ingen opholdstilladelse. Men den nye praksisændring er et skridt bedre,« siger Dansk Flygtningehjælps asylchef, Eva Singer.

Som de danske regler er i dag, bliver der lavet en konkret og individuel vurdering af de udlændinge, som flygter til Danmark. Langt de fleste syrere vurderes til at have brug for beskyttelse, og derfor får de opholdstilladelse, som senere kan gøres permanent.

Men der er fortsat en lille gruppe, ifølge Eva Singer mindst 180 syrere, der har fået afslag på deres ansøgning. Bestemmelser fra Flygtningenævnet fra 2011 sikrer, at de afviste ikke kan tvangsudsendes, men selv om de ikke tvinges tilbage til borgerkrigen, betyder det usikkerhed og mangel på anerkendelse for den sårbare gruppe, mener Dansk Flygtningehjælps asylchef.

»For dem, der får flygtningestatus og får ophold, er det godt. Men de, der får afslag, kan ikke flytte ud af centrene, søge om familiesammenføring eller få den tryghed, som de har allermest brug for,« siger Eva Singer.

To gange har Flygtningehjælpen opfordret Flygtningenævnet til at ændre praksis på området, men vurderingen har indtil videre ikke været, at situationen har været tilstrækkeligt alvorlig. Senest sendte organisationen en opfordring af sted i januar i år.

 

Dagens Gossip