Flyveledere i Europa varsler strejke

De sidder i kontroltårnet og styrer alle fly, der bevæger sig til og fra de europæiske lufthavne. Men 10. oktober er det ikke sikkert, at der vil være flyveledere til stede til at dirigere og overvåge lufttrafikken.

Omkring 14.000 flyveledere vil højst sandsynlig strejke den pågældende dag, og det kan lamme lufttrafikken rundt omkring i Europa, hvis ikke der er nogen til at kontrollere. Det skriver branchesitet Check-in.dk.

Det er den europæiske sammenslutning af flyveleder-fagforeninger, Air Traffic Controllers European Unions Coordination (ATCUEC), der opfordrer deres medlemmer til at strejke. Det er første gang i mere end ti år, at det sker.

Sammenslutningen truer med at nedlægge arbejdet på grund af en nye såkaldt »Single European Sky 2« regler, som EU-kommissionen har på bedding. Forslaget skal forbedre flysikkerheden. Men i samme ombæring vil udgifterne til flyvekontrol blive reduceret med 50 procent. Det er det, der spreder utilfredshed blandt de europæiske flyveledere.

Den europæiske sammenslutning af flyveleder-fagforeninger dækker over 26 europæiske lande. I Danmark er det Dansk Flyvelederforening, der er medlem.

Men ser man på eksempelvis Sverige, Finland og Storbritannien vil strejken højst sandsynlig ikke ramme. Flyveledernes fagforeninger i de lande er nemlig ikke lagt under ATCEUCs paraply.

 

Dagens Gossip