FN-chef: Uret tikker i Syrien

Der er ingen tid at spilde i Syrien, siger FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, efter at verdensorganisationens eksperter har fået tilladelse til at undersøge et muligt giftgasangreb i det krigshærgede land.

Ifølge USA kan ekspertholdet allerede være for sent ude i forhold til at finde ud af, hvad der virkelig skete, og den frygt deles af Storbritannien.

- Hver time tæller. Vi har ikke råd til flere forsinkelser, siger Ban til journalister i Seoul få timer før, at FN-holdet tager til området nær Damaskus, hvor angrebet skulle være fundet sted.

De syriske myndigheder gav grønt lys til undersøgelsen søndag, men amerikanske embedsmænd siger, at det allerede er for sent på grund af massive bombeangreb, der kan have ødelagt beviserne de seneste dage.

- Verden har blikket vendt mod Syrien, siger generalsekretæren, der slår fast, at FN-eksperterne skal have muligheden for at gennemføre en "komplet, grundig og uhindret" undersøgelse.

- Vi kan ikke tillade, at det, der ser ud som en alvorlig forbrydelse mod menneskeheden, går ustraffet hen, lyder det fra Ban, der har været på et fem dage langt besøg i sit hjemland, Sydkorea.

Syriens opposition siger, at flere end 1300 mennesker blev dræbt, da regeringsstyrker brugte kemiske våben mod oprørskontrollerede byer ved Damaskus onsdag. Læger uden Grænser siger, at 355 personer døde af gift-symptomer.

Regeringen i Damaskus har kraftigt afvist, at det har udført et gasangreb og skyder i stedet skylden på oprørerne.

Ban siger, at FN-holdets arbejde kan have en vigtig forebyggende effekt, så andre ikke benytter kemiske våben i fremtiden.

- Hvis bevist, er enhver brug af kemiske våben under alle omstændigheder et alvorligt brud på international lov og en skammelig forbrydelse, tilføjer han.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip