FN frygter syrisk flygtninge-invasion

FN's flygtningehøjkommissær, Antonio Guterres, advarer om, at den ene million flygtninge, der har forladt Syrien, kan blive fordoblet eller tredoblet inden dette års udgang.

Antallet af syrere, der er flygtet fra de to år lange blodsudgydelser i deres hjemland, nåede op på en million i denne uge, efter at flygtningestrømmen er eskaleret dramatisk i år.

Syrere begyndte allerede at forlade landet for to år siden, da præsident Bashar al-Assads militær brutalt nedkæmpede fredelige protester mod regimet. Protesterne var inspireret af Det Arabiske Forår i andre lande i regionen.

I dag, hvor der udkæmpes en regulær borgerkrig, som har kostet over 70.000 mennesker livet, er flygtningestrømmen stærkt stigende.

Ifølge FN's flygtningehøjkommissariat, UNHCR, har over 400.000 syriske flygtninge - næsten halvdelen af det totale antal - forladt Syrien siden 1. januar.

Omkring halvdelen af flygtningene er børn - de fleste af dem under 11 år.

I december var det i gennemsnit 3000 flygtninge, som flygtede fra deres land pr. dag. I januar var antallet steget til 5000. I februar var tallet steget til 8000 dagligt.

- Hvis dette fortsætter, så vil vi sidst på året have et langt større antal flygtninge. Måske to eller tre gange flere, end vi har nu, siger Guterres, som søndag talte til journalister i Ankara.

De fleste flygtninge, der har forladt Syrien, er flygtet til Libanon, Jordan, Tyrkiet, Irak og Egypten samt til Nordafrika og Europa.

I selve Syrien er to millioner mennesker ifølge FN blevet gjort til internt fordrevne flygtninge. Syrien havde før borgerkrigen omkring 22 millioner indbyggere.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip