FN-rapport anklager begge parter i Syrien for krigsforbrydelser

Af rapporten fremgår det, at de syriske regeringsstyrker har bombet hospitaler og begået massakrer mod civile samt andre krigsforbrydelser under angreb, hvor de forsøgte at genvinde kontrollen over områder kontrolleret af oprørerne.

Oprørerne har svaret igen mod styrets aggressioner gennem henrettelser, gidselstagninger og beskydninger af områder beboet af civile, fremgår det af rapporten, der dækker perioden 15. maj til 15. juli i år.

»De ansvarlige for volden og forbrydelserne på begge sider handler imod folkeretten. De frygter ikke at blive stillet til ansvar. Det er afgørende, at de bliver stillet for en dommer,« siger lederen af FNs undersøgelseskommission, Paulo Pinheiro, ifølge Reuters.

De uafhængige eksperter oplyser, at de har modtaget efterretninger om brug af kemiske våben, som hovedsageligt skulle være begået af regeringsstyrkerne. Men ekspertgruppen kan endnu ikke fastslå, hvilke kemiske stoffer, der er brugt, hvordan de er blevet spredt eller hvem, der står bag.

»Undersøgelserne pågår stadig,« står der i rapporten.

Et hold på omkring 20 FN-medarbejdere har udført 258 interviews med flygtninge, afhoppere og andre personer i landene omkring Syrien og i Geneve, hvor FN har hovedkvarter. Nogle af interviewene er udført via Skype med folk, der stadig befinder sig i Syrien.

Trods gentagne anmodninger har FN-folkene aldrig fået tilladelse til at rejse ind i det borgerkrigshærgede land.

BNB/Reuters

 

Dagens Gossip