FN-rapport om kemisk krigsførelse ventes snarest

Rapporten vil blive forelagt FNs Sikkerhedsråd, der i disse dage på russisk initiativ overvejer en diplomatisk løsning på den kemiske krigsførelse i landet. En FN-diplomat har oplyst til CNN, at inspektørernes fund vil blive fremlagt mandag, mens en anden kilde siger, at de »sandsynligvis« vil blive fremlagt på mandag eller tirsdag.

Syriens kemiske våben er også i fokus, når USAs udenrigsminister, John Kerry, torsdag mødes med Ruslands udenrigsminister, Sergei Lavrov, i Geneve i Schweiz. Mødet kommer mindst til at vare til på lørdag, lyder meldingen fra det amerikanske udenrigsministerium.

Rusland har fremlagt en plan for USA om international kontrol med Syriens kemiske våben. Det syriske styre har meldt ud, at det er parat til at følge det russiske forslag og derved afhænde kemiske våben og tilslutte sig en konvention, der forbyder brugen af dem.

Russiske nyhedsagenturer har rapporteret, at den russiske regering har udleveret en kopi af sin plan til USA, men dette afviser talsperson Jen Psaki fra det amerikanske udenrigsministerium. Hun siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Rusland snarere »har fremlagt idéer« end en »omfattende pakke«.

Ifølge Jen Psaki vil mødet mellem de to udenrigsministre være et pejlemærke for USA i spørgsmålet om, hvorvidt det diplomatiske spor er et plausibelt alternativ til et militært angreb, som præsident Barack Obama tidligere har lanceret som eneste udvej.

»Vores mål er at teste forslagets seriøsitet, at tale om hvordan dette specifikt ville blive gjort, hvad mekanikkerne er til identificering, verificering, sikring og ultimativt ødelæggelse af de kemiske våben,« sagde Jen Psaki onsdag til Reuters.

Mødet vil ifølge talspersonen vare mindst to dage, muligvis mere.

Den franske præsident, Francois Hollande, der bakker op om et angreb mod Syrien uden mandat fra FN, sagde ifølge Reuters onsdag, at en militær løsning fortsat er på bordet, og at Frankrig »vil forblive i permanent kontakt med sine partnere, mobiliserede til at straffe det syriske regimes brug af kemiske våben«.

Udsendinge fra de fem permanente medlemmer af FNs Sikkerhedsråd - Storbritannien, Kina, Frankrig, Rusland og USA - mødtes onsdag for at diskutere situationen i Syrien.

»Alle parter fremsatte deres synspunkter, men der var ingen reelle forhandlinger,« sagde en diplomat fra FN efter det 45 minutter lange møde, der fandt sted bag lukkede døre på Ruslands FN-mission.

 

Dagens Gossip