FNs generalsekretær opfordrer til dialog i Egypten

Generalsekretæren opfordrer desuden Egypten til at sikre grundlæggende rettigheder, herunder retten til ytringsfrihed og forsamling, fremgår det i en udtalelse fra Ban Ki-Moon.

»Mange egyptere har i deres protester udtrykt dybe frustrationer og legitime bekymringer,« lyder det fra generalsekretæren i en udtalelse, der ikke fordømmer militærets afsættelse af Mohamed Morsi.

Militær indblanding »i enhver stats anliggender« er imidlertid kilde til bekymring, lyder det ifølge nyhedsbureauet Reuters i udtalelsen.

»Derfor vil det være afgørende hurtigt at styrke civilt styre i overensstemmelse med demokratiske principper,« lyder det fra Ban Ki-Moon.

Mohamed Morsi og hans nærmeste medarbejdere tilbageholdes på et af militærets anlæg, oplyser en talsperson for Det Muslimske Broderskab og en kilde i landets sikkerhedsstyrker.

Den højtstående embedsmand Essam El-Haddad, der betragtes som én af Mohamed Morsis tætteste allierede, er blandt de tilbageholdte, skriver Reuters.

Ifølge den egyptiske avis Al-Haram er der udstedt arrestordrer på 300 ledere og medlemmer af den islamistiske bevægelse, Det Muslimske Broderskab. Det skete kort efter, at Mohamed Morsi blev væltet.

En embedsperson fra indenrigsministeriet bekræfter ifølge Reuters, at lederen af den islamistiske bevægelses politiske parti, Friheds- og Retfærdighedspartiet, Mohamed Saad Tawfik El-Katatni, og den stedfortrædende leder Rashad al-Bayumi, er anholdt.

USAs præsident Barack Obama opfordrede onsdag det egyptiske militær til at undgå vilkårlige anholdelser af Mohamed Morsi og hans tilhængere.

»I løbet af denne usikre periode forventer vi, at militæret sikrer, at rettighederne for alle egyptiske mænd og kvinder er beskyttede, herunder retten til fredelige forsamlinger, retfærdig rettergang, og frie og retfærdige retssager ved civile domstole,« lød det onsdag i en udtalelse fra præsidenten.

Ifølge Reuters blev mindst 14 personer onsdag dræbt i sammenstød mellem modstandere og tilhængere af den afsatte præsident.

Otte af de dræbte mistede livet i byen Marsa Matrouh. Ifølge Al-Anani Hamouda, talsperson for sikkerhedsstyrken i området, var to medlemmer af sikkerhedsstyrkerne blandt de dræbte i disse sammenstød.

Tre personer blev dræbt og mindst 50 blev såret i byen Alexandria, oplyser det statslige nyhedsagentur MENA ifølge Reuters.

Yderligere tre personer, herunder to politibetjente, mistede ifølge MENA livet i byen Minya i det sydlige Egypten.

 

Dagens Gossip