FNs generalsekretær udtrykker bekymring over Egypten

»Generalsekretæren fortsætter med at understrege behovet for politisk integration, fuld respekt for menneskerettighederne, herunder for dem, der tilbageholdes i fængsel, og retsstatsprincippet som grundlag for en fredelig, demokratisk overgang,« lød det fredag i en officiel erklæring fra generalsekretær Ban Ki-moons talsperson.

»Dette er principper, som de egyptiske myndigheder selv har forpligtet sig til i den køreplan, de har lagt frem,« lød det videre i erklæringen, der blev offentliggjort på FNs hjemmeside fredag.

Opfordringen kom forud for annoncerede demonstrationer, der markerer en national helligdag i Egypten på søndag.

Dødstallene fra fredagen, hvor tilhængere af den afsatte præsident Mohamed Morsi demonstrerede for hans genindsættelse, er behæftet med usikkerhed.

Flere nyhedsbureauer melder om fire dræbte, mens The New York Times melder om mindst seks dræbte. Andre medier melder om flere endnu.

Mohamed Morsi, der var Egyptens første demokratisk valgte præsident, blev afsat af militæret 3. juli. Siden har flere hundrede mennesker mistet livet i demonstrationer og sammenstød med politi, sikkerhedsstyrker og moddemonstranter.Ban Ki-moon og andre fremtrædende personer fra FN har løbende understreget, at de egyptiske myndigheder og politiske ledere bærer en del af ansvaret for at sætte en stopper for de voldelige protester og den overdrevne brug af magt, som politi og soldater beskyldes for at slå ned på demonstranterne med.

 

Dagens Gossip