FNs klimachef sender advarsel efter historisk C02-måling

Ifølge FNs klimachef, Christiana Figueres, er verden trådt ind i »en ny farezone«, efter der forleden blev målt CO2 i atmosfæren i en koncentration, som intet menneske tidligere har oplevet.

Målingen viste, at man nu har overskredet en koncentration af drivhusgassen CO2 på 400 enheder per million (ppm) i atmosfæren, og dermed har verden ifølge Christiana Figueres »krydset en historisk tærskel«, oplyser hun i en meddelelse.

Ifølge de amerikanske myndigheder, der står bag målingen, har det målte niveau ikke eksisteret på jorden i tre til fem millioner år, og dengang var temperaturen flere grader varmere, ligesom vandet i verdens have stod 20 til 40 meter højere end i dag.

»Verden må vågne op nu og tage notits af, hvad det her betyder for menneskets sikkerhed, menneskets velfærd og den økonomiske udvikling,« udtaler Figueres, der på globalt plan arbejder med at mindske klimaforandringer som følge af temperaturstigninger.

Inden den industrielle revolution, hvor man for alvor begyndte at sende kuldioxid ud i atmosfæren gennem afbrænding af fossile brændstoffer, blev koncentrationen af CO2 målt til 280 ppm, og det tal er altså steget støt siden.

Det har været ventet, at man ville nå de 400 ppm, der har tjent som en symbolsk grænseværdi, men flere peger på, at udviklingen er gået hurtigere end ventet.

»I lyset af den klare og aktuelle fare har vi brug for et politisk svar, der for alvor står mål med udfordringen,« forklarer Christiana Figueres.

Opfodringen fra FNs klimachef bliver delt af den danske meteorolog Jesper Theilgaard. På Facebook skriver han:

»Gud ved, hvornår politikerne vågner - det er en magisk grænse, vi har nået, og muligheden for at holde os under to graders temperaturstigning må nu endegyldigt være forpasset. Det er et par millioner år siden, vi sidst havde 400 ppm, og dengang stod havet mange meter højere. Jeg er begyndt at skrive undskyldningen til mine børnebørn.«

Ifølge flere førende forskere er der ikke nogen tvivl om, at det er os mennesker – og særligt energisektoren med dens afhængighed af fossile brændsler – der er ansvarlige for den dramatiske stigning i CO2 i atmosfæren.

Hvis CO2-niveauet bliver ved med at stige, vil rekordtemperaturer blive normen, rekordtørker blive hyppigere, og voldsomme storme og oversvømmelser vil finde sted oftere og oftere, mener forskere.

 

Dagens Gossip