FOA: Usagligt at suspendere buskontrollører

Men ifølge kontrollørernes fagforening, FOA, er de blevet suspenderet på et helt urimeligt grundlag. Formanden for FOA Aarhus, Kirsten Normann Andersen, mener, at Midttrafik blot forsøger at slippe af med de otte medarbejdere.

»Jeg ved ikke, hvorfor de bliver fjernet. Der er tale om sympatiske mennesker. Det er bestemt ikke ballademagere. Midttrafiks bevæggrund må stå hen i det uvisse,« siger hun.

Den lokale FOA-formand afviser blankt trafikselskabets begrundelser for at suspendere de otte kontrollører. De tre, der har misbrugt adgangen til CPR-registret, gjorde det af harmløs nysgerrighed, påpeger hun. Blandt andet forsøgte de at finde ud af alderen på Midttrafiks vicedirektør, Mette Julbo, og det burde ifølge FOA maksimalt udløse en advarsel.s

For de øvriges vedkommende er suspenderingen sket, fordi GPS-data fra deres lommecomputere ikke stemmer overens med deres indrapporteringer. Det kan ifølge Midttrafik betyde, at kontrollørene ikke har kontrolleret de busser, som de påstår, men det er en usaglig sammenligning, mener Kirsten Normann Andersen.

»Man kan ikke bare tage GPS-data og oplysninger, som kontrollørerne selv indtaster, og sammenholde det med hinanden. Der er tilfælde, hvor kontrollørerne ikke har tid til at indtaste på deres lommecomputer, fordi de har travlt med andre opgaver,« siger hun.

Efter suspenderingen har FOA dog selv sammenlignet data for samtlige kontrollører, og det viser ifølge Kirsten Normann Andersen, at de fem suspenderede medarbejdere ikke har flere uregelmæssigheder end kollegerne.

Men hun mener helt principielt, at Midttrafik ikke bør have lov til at overvåge medarbejderne via deres lommecomputere.

»For kontrollørerne er det et helt almindeligt arbejdsredskab. De har ikke fået at vide, at de kan bruges til overvågning. Det er dybt usagligt, og har man en mistanke til sine medarbejdere, bør man tage en snak med dem,« siger Kirsten Normann Andersen.

Over for BT afviser vicedirektør Mette Julbo, at man forsøger at slippe af med bestemte medarbejdere. Ikke desto mindre er FOA klar til at føre indtil flere sager mod trafikselskabet.

»Vi overvejer en sag om faglig forfølgelse, for man har suspenderet så godt som hele bestyrelsen i kontrollørernes faglige klub. Desuden vil vi gå til Datatilsynet, for den måde, som Midttrafik overvåger medarbejderne på, er ikke holdbar,« siger Kirsten Normann Andersen, der dog ikke regner med, at de suspenderede medarbejdere får lov til at vende tilbage til busserne.

»Min erfaring viser mig, at sådan nogle sager næsten altid ender med fyring,« siger hun.

 

Dagens Gossip