FOA: Velfærdsteknologi kan aflaste sundhedspersonale

Teknologi og robotter bliver mere og mere en integreret del af kommunernes service, viser en ny undersøgelse ifølge kommuneforeningen KL's nyhedsbrev, Momentum.

Hos fagforbundet Fag og Arbejde (FOA), der repræsenterer op mod 190.000 medlemmer ansat primært i den offentlige servicesektor, hvor velfærdsteknologien er indført, er man meget positive over for gevinsterne ved ny teknologi i form af større frihed og bedre arbejdsvilkår.

Men det er vigtigt for fagforbundet, at teknologiske tiltag skal indføres i samarbejde med borgerne og de ansatte i ældreplejen.

- Velfærdsteknologien kan aflaste personalet for tungt og ensformigt arbejde, hvilket selvfølgelig kan være med til at gøre noget ved arbejdskraftbehovet og skabe bedre arbejdsmiljø, siger forbundets formand, Dennis Kristensen, til Momentum.

- Men det vil ikke være ligesom på en industrivirksomhed, hvor man kunne udskifte en masse medarbejdere med en robot, fordi arbejdet foregår ansigt til ansigt.

En af de velfærdsteknologier, der er på vej frem, er vasketoilettet, der kan gøre ældre og svage borgere i stand til helt eller delvist selv at gå på toilettet.

Det giver brugeren mere frihed og værdighed, og samtidig aflaster det personalet fra en tung arbejdsbyrde.

Fra sidste år til i år er andelen af kommuner, der enten har indført eller er i gang med at indføre eller afprøve vasketoiletter, eksempelvis steget med 20 procent.

Dermed findes nu vasketoiletter i 84 procent af kommunerne, og der er lige nu mindst 2744 i brug over hele landet.

En undersøgelse, FOA foretog blandt sine medlemmer i 2014, viste også, at 83 procent var overvejende eller meget positivt indstillede over for at skulle arbejde med velfærdsteknologier.

Og 64 procent syntes, der burde indføres mere teknologi på deres arbejdsplads.

Dennis Kristensen fastslår, at medarbejderne meget gerne vil tages med på råd og involveres i indførelsen af velfærdsteknologi.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip