Fodlænkefange frifundet for flugtforsøg

Flugt med fodlænke fra hjemmet kan ikke straffes, fordi der intet står om fodlænke-flugt i loven.

Det slår Højesteret fast i en afgørelse fredag i sagen, hvor en 41-årig mand fra den sydjyske by Brørup fjernede sin fodlænke og forlod hjemmet i et par timer, mens han afsonede 30 dages fængsel for vold, trusler og våbenbesiddelse.

Dommen er en begmand til anklagemyndigheden, som har fået ret i både byretten og landsretten, hvor manden fik 30 dages ekstra fængsel for flugten.

Selvom den 41-årige mand forlod bopælen uden tilladelse fra Kriminalforsorgen, så mener Højesteret ikke, at manden kan straffes.

Der står nemlig intet om flugt fra hjemmet ved afsoning med fodlænke i hverken straffeloven eller i forarbejdet til selve bestemmelsen om flugt, skriver Højesteret.

I straffeloven står der derfor kun "personer, der ... i forbindelse med straffuldbyrdelse uden for kriminalforsorgen ... er frihedsberøvet i institution m.v.", fremhæver retten fra straffelovens paragraf 124 stk. 5, pkt. 1.

Manden forlod sin bopæl 10 dage før tid for at få luft, da han var ulykkelig, fordi kæresten netop havde slået op. Han var væk cirka to timer, før han efter en samtale med en medarbejder fra Kriminalforsorgen vendte om og tog hjem.

- Jeg ved godt, at det, jeg gjorde, var forkert. Men jeg var aldrig blevet informeret om, at jeg ligefrem ville få en ekstra straf. Det er uretfærdigt, har den 41-årig tidligere sagt til Ritzau.

For at afsone med fodlænke skal man overholde en række vilkår. Blandt andet må man ikke forlade bopælen uden for de aftalte tidspunkter.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip