Fødevareminister afviser mærkning af halal-slagtet kød

Det er Venstre, der i flere omgange fornylig har spurgt fødevareminister Mete Gjerskov (S) om muligheden for en særlig mærkningsordning af halal-slagtet kød i Danmark.

Ordningen skulle gøre det nemmere for forbrugerne at afgøre, om de vil købe halal-slagtet kød eller ej.

Men sådan en ordning falder ikke i god jord hos ministeren.

- Det er vigtigt, at mærkningen af vores fødevarer sikrer, at forbrugerne får de oplysninger, der skal til for at træffe et oplyst valg. Hvis vi mærker for meget, bliver det nærmere en mærkningsjungle end en let forståelig vejledning for forbrugerne. Derfor prioriterer vi forbrugermærkningen nøje, skriver hun i et svar til Venstres Hans Christian Schmidt og Erling Bonnesen.

Hun mener den nuværende mærkningsordning er nok.

- EU-landene har i fællesskab besluttet, hvilke mærkningsoplysninger der er obligatoriske på fødevarer, såsom mærkning med varebetegnelse, ingrediensliste, holdbarhed og - for visse fødevarer - oprindelsesmærkning. Da området for mærkning af fødevarer således er totalharmoniseret i EU, betyder det, at indførelsen af krav om mærkning med slagtemetode kræver en beslutning på EU-plan.

Følg Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder og information

- Som virksomhed kan man vælge at mærke med slagtemetode, hvis man vil tilgodese en potentiel efterspørgsel fra forbrugerne. I Danmark bliver alle dyr slagtet med bedøvelse, også ved rituelle slagtninger. Der er således ingen problemer med dyrevelfærden, og jeg mener derfor ikke, at denne type mærkningsordning bør prioriteres, fastslår Mette Gjerskov i sit svar.

Hun mener derfor, at virksomhederne selv kan vælge af mærke halal-slagtet kød.

- Jeg vil ikke gå ud specifikt og opfordre virksomhederne til at mærke med, om kødet er halalslagtet. Jeg vil i øvrigt til enhver tid tilskynde virksomhederne til at oplyse forbrugerne bedst muligt, herunder at give relevante, frivillige oplysninger om fødevarerne, mener fødevareministeren.

Hvad mener du? Bør der laves en særlig mærkningsordning for halal-slagtet kød i Danmark? Skriv din mening her:

 

Dagens Gossip