Fødevareminister: Spis dansk frugt

Hvis man vil være sikker på at spise grønt og frugt uden giftrester, skal man vælge økologiske produkter.

Det fremgår af den årlige pesticidrapport fra 2011. Men rapporten viser også, at der var langt mindre sprøjtegift i dansk frugt og grønt end i tilsvarende produkter fra udlandet.

Og det er glædeligt, mener fødevareminister Mette Gjerskov.

Hendes ambitionen er, at skadevirkningerne fra sprøjtegifte i dansk landbrug skal reduceres endnu mere.

- Med en ny afgift lægger regeringen op til en markant reduktion i miljø- og sundhedskonsekvenserne ved at bruge sprøjtegift. Samtidig er det et mål at fremme økologien, siger Mette Gjerskov i en pressemeddelelse.

Pesticidrapporten fra 2011 viser, at der er flest spor af sprøjtegifte i konventionelt dyrket frugt fra lande uden for EU, hvor der er fundet sprøjtemiddelrester i 71 procent af prøverne.

I frugt fra EU-landene er der fundet sprøjterester i 66 procent, mens tallet for danske konventionelle frugter er 38,5 procent.

De tilsvarende tal for for konventionelle grøntsager er 35 procent i lande uden for EU, 44 procent fra EU-landene, mens tallet for danske konventionelle danske grøntsager er ni procent.

- Det er glædeligt, at den årlige rapport igen viser, at dansk frugt og grønt ligger lavest med hensyn til rester af sprøjtegifte.

- Det viser, at der bliver gjort et godt stykke arbejde i danske gartnerier og landbrug. Og jeg er glad for at kunne sige, hvis man vil have færre sprøjtegiftrester, skal man gå efter dansk frugt og grønt, siger Mette Gjerskov.

Prøverne af økologiske varer viser, at der er fundet rester af sprøjtegifte i otte produkter. Det svarer til 3,6 procent. En af de otte prøver med rester af sprøjtegifte var dansk og skyldes en utilsigtet baggrundsforurening i jorden.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip