Fødevareministeren vil fylde vitaminer i maden

90 procent af alle danskere lider nemlig af mangel på D-vitamin, viser en undersøgelse fra Fødevareinstituttet på DTU, og det kan være fatalt for vores sundhed og blandt andet give knogleskørhed. Det får derfor ministeren til at se på lovændringer, der kan føre til tvangsberigelse af bestemte fødevaregrupper, skriver Søndagsavisen.

Karen Hækkerup vil pålægge fødevareproducenter at berige bestemte fødevarer med vitaminer.

»Jeg ser nu på en obligatorisk ordning, hvor vi stiller krav til industrien om at berige fødevarer som smør og mælk med D-vitamin,« siger hun til Søndagsavisen.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Men det kan Karen Hækkerup godt glemme alt om, hvis det står til oppositionen. Der skal ikke tvangstilsættes D-vitamin eller andet i maden.

»Under ingen omstændigheder. Jeg vil ikke blande mig i, hvad der skal tilsættes af ekstra ting til fødevarer. Jeg vil kun lovgive om, hvad der ikke må komme i,« siger Konservatives forbrugsordfører, Brian Mikkelsen (K) til avisen.

Den holdning bakkes op af Dansk Folkeparti.

»Det er ikke en fødevareministers opgave at skulle gå ind og tilsætte forskellige ting i maden. Det lyder faktisk som en rigtig dårlig idé, ja, faktisk lyder det ækelt. Jeg tror på, at forbrugerne faktisk godt kan holde styr på, hvad de mangler, og hvordan de klarer sig med det,« siger forbrugerordfører Mette Hjermind Dencker (DF) til Søndagsavisen.

I Mejeriforeningen er man ikke just begejstret for Hækkerups lovtanker.

»Vi har generelt indtaget den holdning, at vores produkter er naturlige produkter. Et af vores medlemmer har dog lanceret en mælk beriget med D-vitamin, men vi håber da, når hun går med de tanker, at vi kan snakke om det i stedet for at blive påtvunget det ved lov,« siger administrerende direktør i Mejeriforeningen, Jørgen Hald Christensen, til Søndagsavisen.

BNB

 

Dagens Gossip