Følsomt naturområde ramt af største olieudslip i 18 år

Skrevet af admin

21/05/2015

Dagens topnyheder

Guvernøren i den amerikanske delstat Californien, Jerry Brown, har natten til torsdag dansk tid erklæret Santa Barbara County i undtagelsestilstand.

Det sker, efter at et olieudslip fra en rørledning har vist sig at være det største i området de seneste 18 år.

- Ved at erklære området i undtagelsestilstand fjerner vi bureaukratiet og kan hurtigere hjælpe med alle tilgængelige ressourcer. Vi vil gøre alt, der er nødvendigt, for at beskytte Californiens kystlinje, siger Brown i en meddelelse.

Olieledningen, der sprang læk tirsdag, har sendt op mod 2500 tønder råolie ud i et kystområde med strande og dyreliv, der hvert år tiltrækker mange turister.

Oliemængden, der svarer til 400.000 liter, er fem gange større, end myndighederne og selskabet bag i første omgang anslog.

Forureningen er blandt andet gået ud over vandet ved den populære Refugio State Beach, hvor olie svarende til omkring 500 tønder er sluppet ud.

Rørledningen løber parallelt med Highway 101, der går fra syd til nord langs den amerikanske vestkyst. En strækning på 15 kilometer er ramt.

Den amerikanske kystvagt oplyser på et pressemøde onsdag, at seks fartøjer arbejder på at lægge flydebomme ud i området for at inddæmme og opsamle olien.

Samtidig hjælper frivillige med at skovle forurenet sand væk fra Refugio State Beach. Olie, der har lagt sig på klipper og andre utilgængelige områder, vil blive spulet i havet, hvorfra det vil blive samlet op.

Ifølge Plains All American Pipeline, der ejer den underjordiske rørledning, blev dens tilstand tjekket for bare et par uger siden, og årsagen til lækken er fortsat ukendt.

Udslippet af olie blev stoppet tirsdag, men omfanget er først gået op for selskabet og myndighederne i løbet af onsdagen.

Området ud for den del af Californien tiltrækker ud over turister hvert år også grå-, blå- og pukkelhvaler samt sjældne havfugle.

Ingen dyr synes dog endnu at have lidt overlast, oplyser miljømyndigheder ifølge AFP.

/ritzau/Reuters