Før valget: Hver tredje dansker vil have regionerne nedlagt

Ifølge en ny meningsmåling, som Epinion har foretaget for DR Nyheder, siger 33,6 procent af de adspurgte, at regionerne bør nedlægges. Under halvdelen af vælgerne mener, at regionerne, der først og fremmest har ansvar for sygehusene, bør bevares.

Valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet mener dog ikke, at målingen er udtryk for decideret modstand mod regionerne. Den viser i højere grad, at regionspolitikerne har svært ved at brænde igennem, fordi politikken i vælgernes bevidsthed afgøres på Christiansborg, vurderer han.

»Derfor er det meget svært for regionsrådspolitikerne at profilere sig rent politisk, og det gør så også, at mange vælgere tænker »hvorfor skal vi så have dem«,« siger Kasper Møller Hansen til DR Nyheder.

Regionerne har siden fødslen i 2007, hvor de overtog sygehusene og en række mindre opgaver fra de gamle amter, været under politisk beskydning. Især på den borgerlige fløj er der et ønske om at nedlægge regionerne og fordele ansvarsområderne mellem staten og kommunerne.

Kasper Møller Hansen opfordrer regionerne til at styrke deres profil, hvis de vil gøre sig forhåbninger om at stå stærkere i danskernes bevidsthed.

»Regionerne står på mange måder i et vadested. Enten skal de blive stærkere til at profilere sig rent politisk, eller også skal de begynde at sikre den identifikation, som borgeren mangler i de her kunstige administrative størrelser, der blev skabt efter strukturreformen,« siger han til DR Nyheder.

Foruden sygehusene tæller regionernes ansvarsområder blandt andet regional udvikling, trafikselskaber og driften af en række specialiserede institutioner.

/BNB

 

Dagens Gossip