Først kom skybruddet - nu kommer skimmelsvampen

Der er brug for omhyggelighed, hvis man har været ramt af weekendens skybrud.

For det er nemlig ikke nok at få det synlige vand væk og lade bygningen tørre. Lige så vigtigt er det at sikre sig mod følgeskader.

- Det er meget nærliggende at tro, at når man har ryddet op og fået tørret rummet, så har man gjort, det der skal gøres. Et er, at man får tørret selve bygningen - men man skal være opmærksom på, at der er stor risiko for vækst af skimmelsvamp efter en oversvømmelse, siger centerchef Kathrine Birkemark Olesen fra Teknologisk Institut.

For eksempel kan fugt bag belægningsplader, tapeter, mellem gipsplader og under gulvbelægninger forårsage skimmelsvamp.

I disse tilfælde hjælper affugtning og ventilation kun begrænset. Man skal sikre sig at bygningen bliver tørret effektivt ved at fjerne gipsplader, isolering, væv, filt, linoleum og andet, der har været i berøring med vand.

Derudover er det lige nu vigtigt at være opmærksom på bakterier fra kloakvand. Teknologisk Institut opfordrer boligejerne til at gå i gang med det samme og senest tre-fire dage efter affugtningen.

- De skjulte skimmelangreb bliver typisk først opdaget, når der konstateres en kraftig, tung lugt i det tidligere opfugtede område. I værste fald opdager man først skimmelsvamp-angrebet, når brugerne af lokalerne reagerer med gener som irritation af slimhinderne, vejrtrækningsproblemer, hovedpine og koncentrationsbesvær, siger Kathrine Birkemark Olesen.

 

Dagens Gossip