Fogh: Afgørende for VK-regering at overholde konventioner

21/05/2013 16:44

BNB

Nyheder
Det forklarede den nuværende generalsekretær for NATO, da han tirsdag blev afhørt i Statsløsekommissionen, der skal afdække, hvordan en række statsløse unge i strid med FN-konventioner kunne få afslag på dansk statsborgerskab.»For os har det aldrig nogensinde været et spørgsmål. Det har været selvfølgeligt, at det, vi foretog os, skulle foregå inden for rammerne af internationale konventioner,« sagde Anders Fogh Rasmussen.Da han i 2001 vandt valget og blev statsminister, skete det efter en valgkamp, hvor udlændingepolitikken var et fokusområde, og i tiden efter valget førte VK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti en »fast og fair« udlændingepolitik, som det hed. Men konventionerne skulle overholdes, fastslog Fogh flere gange under tirsdagens afhøring.»Det har været selvklart, at alle internationale konventioner skulle overholdes, og det var vores opfattelse, at vi kunne stramme udlændingepolitikken uden at gå på kompromis med internationale konventioner,« sagde Anders Fogh Rasmussen.Tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) blev i 2011 fyret som minister på baggrund af sagen om de statsløse. Hun fik i august 2008 kendskab til den ulovlig praksis, men Anders Fogh Rasmussen, der forlod posten som statsminister i april 2009, blev aldrig underrettet om sagen, forklarede han.»Jeg kan slå fuldstændig klart fast, at jeg ikke har fået nogen orientering om det. Jeg tror også, man kan sige sig selv, at det ville man have husket, hvis det var tilfældet,« sagde Anders Fogh.Han fik først kendskab til sagen, da den kom frem i medierne i starten af 2011, sagde han.Anders Fogh Rasmussen udpegede i 2007 Birthe Rønn Hornbech som integrationsminister, og det var netop, fordi hun havde en klar profil i forhold til retssikkerheden, forklarede Fogh.»Birthe Rønn Hornbech var jo kendt som en slagkraftig politiker, der efter min opfattelse ville være i stand til at håndtere udlændingepolitikken på en god og professionel måde. Alle vil huske, at før hun blev minister, deltog hun meget kraftigt i den offentlige debat, herunder med meget stærke synspunkter om retssikkerhed. Så jeg var ikke i tvivl om, at hun ville være en driftssikker minister på det her område,« sagde Fogh.Hun blev også udnævnt, fordi hun havde et godt forhold til støttepartiet Dansk Folkeparti, selvom der også var uenigheder mellem Rønn og DF.»Blandt andet på spørgsmålet om konventioner,« sagde Anders Fogh Rasmussen.Birthe Rønn Hornbech har tidligere forklaret Statsløsekommissionen, at hun blev chokeret, da hun fik kendskab til de konventionsstridige afslag på statsborgerskab, og at hun gik ud fra, at hendes embedsmænd ville rette ind i forhold til konventionerne.Det skete ikke før 2010, og Birthe Rønn Hornbechs daværende departementschef, Claes Nilas, har blandt andet forklaret, at Birthe Rønn på egen hånd besluttede ikke at ændre den ulovlige praksis.

Mest læste i dag

Det forklarede den nuværende generalsekretær for NATO, da han tirsdag blev afhørt i Statsløsekommissionen, der skal afdække, hvordan en række statsløse unge i strid med FN-konventioner kunne få afslag på dansk statsborgerskab.

»For os har det aldrig nogensinde været et spørgsmål. Det har været selvfølgeligt, at det, vi foretog os, skulle foregå inden for rammerne af internationale konventioner,« sagde Anders Fogh Rasmussen.

Da han i 2001 vandt valget og blev statsminister, skete det efter en valgkamp, hvor udlændingepolitikken var et fokusområde, og i tiden efter valget førte VK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti en »fast og fair« udlændingepolitik, som det hed. Men konventionerne skulle overholdes, fastslog Fogh flere gange under tirsdagens afhøring.

»Det har været selvklart, at alle internationale konventioner skulle overholdes, og det var vores opfattelse, at vi kunne stramme udlændingepolitikken uden at gå på kompromis med internationale konventioner,« sagde Anders Fogh Rasmussen.

Tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) blev i 2011 fyret som minister på baggrund af sagen om de statsløse. Hun fik i august 2008 kendskab til den ulovlig praksis, men Anders Fogh Rasmussen, der forlod posten som statsminister i april 2009, blev aldrig underrettet om sagen, forklarede han.

»Jeg kan slå fuldstændig klart fast, at jeg ikke har fået nogen orientering om det. Jeg tror også, man kan sige sig selv, at det ville man have husket, hvis det var tilfældet,« sagde Anders Fogh.

Han fik først kendskab til sagen, da den kom frem i medierne i starten af 2011, sagde han.

Anders Fogh Rasmussen udpegede i 2007 Birthe Rønn Hornbech som integrationsminister, og det var netop, fordi hun havde en klar profil i forhold til retssikkerheden, forklarede Fogh.

»Birthe Rønn Hornbech var jo kendt som en slagkraftig politiker, der efter min opfattelse ville være i stand til at håndtere udlændingepolitikken på en god og professionel måde. Alle vil huske, at før hun blev minister, deltog hun meget kraftigt i den offentlige debat, herunder med meget stærke synspunkter om retssikkerhed. Så jeg var ikke i tvivl om, at hun ville være en driftssikker minister på det her område,« sagde Fogh.

Hun blev også udnævnt, fordi hun havde et godt forhold til støttepartiet Dansk Folkeparti, selvom der også var uenigheder mellem Rønn og DF.

»Blandt andet på spørgsmålet om konventioner,« sagde Anders Fogh Rasmussen.

Birthe Rønn Hornbech har tidligere forklaret Statsløsekommissionen, at hun blev chokeret, da hun fik kendskab til de konventionsstridige afslag på statsborgerskab, og at hun gik ud fra, at hendes embedsmænd ville rette ind i forhold til konventionerne.

Det skete ikke før 2010, og Birthe Rønn Hornbechs daværende departementschef, Claes Nilas, har blandt andet forklaret, at Birthe Rønn på egen hånd besluttede ikke at ændre den ulovlige praksis.