Fogh afviser bøn om militærhjælp til Syrien

Skrevet af BNB

27/03/2013
NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen slår onsdag atter fast, at konflikten i Syrien, der nu kører på sit tredje år, ikke bliver løst med våben. Meldingen fra Fogh Rasmussen kommer efter en bøn fra oppositionslederen Ahmed Moaz al-Khatib til den amerikanske udenrigsminister John Kerry.Al-Khatib, der ellers bebudede sin afgang som oppositionsleder søndag, bad tirsdag Kerry om støtte fra amerikanske styrker til at forsvare den nordlige og oprørskontrollerede del af Syrien med de jord til luft-missiler, som allerede står placeret i Tyrkiet.Men Fogh understreger, at NATO-alliancen ikke skal spille en militær rolle i den konflikt, der for nylig har rundet to år og som skal have kostet mindst 70.000 menneskeliv.»Vi har ingen intention om at gribe militært ind i Syrien,« siger den tidligere danske statsminister i en tale til russiske studerende i Moskva.»Jeg mener, vi har brug for en politisk løsning i Syrien, og jeg håber, det internationale samfund vil sende et forenet og klart budskab til alle parter i Syrien om, at der er brug for en politisk løsning,« siger Fogh Rasmussen ifølge nyhedsbureauet Reuters.Uenighed mellem vestlige magter og Kina og Rusland har forhindret en beslutning i forhold til Syrien i FN.Tre NATO-lande - USA, Holland og Tyskland - har sendt Patriot-missiler til Tyrkiet tidligere på året, efter at Tyrkiet bad om hjælp til at beskytte sin grænse mod mulige angreb fra Syrien.Ifølge al-Khatib sender det en klar besked til den syriske præsident, Bashar al-Assad, når Vesten ikke vil bidrage med militærhjælp. Beskeden er »gør hvad der passer dig«, siger al-Khatib til Reuters.Ifølge Fogh Rasmussen er der en klar forskel på situationen i Syrien og den i Libyen, hvor luftangreb fra NATO hjalp til med at vælte Gaddafi i 2011.»I Libyen tog vi ansvar for operationen baseret på et mandat fra FN om at beskytte Libyens folk mod angreb fra dets egen regering ... og vi fik støtte fra landene i regionen,« siger Fogh.»Ingen af disse betingelser er opfyldt i Syrien, der er intet FN-mandat, der er ingen, som har bedt NATO gribe ind i Syrien, selv oppositionen i Syrien beder ikke om udenlandsk militærintervention.«

Mest læste i dag

NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen slår onsdag atter fast, at konflikten i Syrien, der nu kører på sit tredje år, ikke bliver løst med våben. Meldingen fra Fogh Rasmussen kommer efter en bøn fra oppositionslederen Ahmed Moaz al-Khatib til den amerikanske udenrigsminister John Kerry.

Al-Khatib, der ellers bebudede sin afgang som oppositionsleder søndag, bad tirsdag Kerry om støtte fra amerikanske styrker til at forsvare den nordlige og oprørskontrollerede del af Syrien med de jord til luft-missiler, som allerede står placeret i Tyrkiet.

Men Fogh understreger, at NATO-alliancen ikke skal spille en militær rolle i den konflikt, der for nylig har rundet to år og som skal have kostet mindst 70.000 menneskeliv.

»Vi har ingen intention om at gribe militært ind i Syrien,« siger den tidligere danske statsminister i en tale til russiske studerende i Moskva.

»Jeg mener, vi har brug for en politisk løsning i Syrien, og jeg håber, det internationale samfund vil sende et forenet og klart budskab til alle parter i Syrien om, at der er brug for en politisk løsning,« siger Fogh Rasmussen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Uenighed mellem vestlige magter og Kina og Rusland har forhindret en beslutning i forhold til Syrien i FN.

Tre NATO-lande - USA, Holland og Tyskland - har sendt Patriot-missiler til Tyrkiet tidligere på året, efter at Tyrkiet bad om hjælp til at beskytte sin grænse mod mulige angreb fra Syrien.

Ifølge al-Khatib sender det en klar besked til den syriske præsident, Bashar al-Assad, når Vesten ikke vil bidrage med militærhjælp. Beskeden er »gør hvad der passer dig«, siger al-Khatib til Reuters.

Ifølge Fogh Rasmussen er der en klar forskel på situationen i Syrien og den i Libyen, hvor luftangreb fra NATO hjalp til med at vælte Gaddafi i 2011.

»I Libyen tog vi ansvar for operationen baseret på et mandat fra FN om at beskytte Libyens folk mod angreb fra dets egen regering ... og vi fik støtte fra landene i regionen,« siger Fogh.

»Ingen af disse betingelser er opfyldt i Syrien, der er intet FN-mandat, der er ingen, som har bedt NATO gribe ind i Syrien, selv oppositionen i Syrien beder ikke om udenlandsk militærintervention.«