Fogh: demokratier kan være fustrerende

Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen regner det som afgørende, at det internationale samfund reagerer over for Syriens anvendelse af kemiske våben.

- Jeg er overbevist om, at det har fundet sted. Jeg er også overbevist om, at det syriske regime står bag, siger Fogh mandag på et pressemøde i Bruxelles.

- Jeg mener, at der er enighed om, at vi har brug for en håndfast international reaktion for at undgå, at der bliver udført angreb med kemiske våben i fremtiden. Det vil sende et meget farligt signal til diktatorer i hele verden, hvis vi ser passivt til og ikke reagerer.

- Spørgsmålet er, hvornår og hvordan vi reagerer, siger Fogh.

Generalsekretæren understreger, at han ikke direkte vil kommentere militære efterretninger. Og at Nato ikke har sine egne informationer, men støtter sig til de enkelte medlemslandes efterretninger.

Fogh forudser ikke en konkret rolle for Nato - undtagen i en situation hvor Nato-landet Tyrkiet skulle blive direkte angrebet.

- Det er i høj grad et hypotetisk spørgsmål. Men det faktum, at vi har opstillet Patriotmissiler for at sikre et effektivt forsvar af Tyrkiet, har også en afskrækkende effekt.

- Men skulle det ske, at Tyrkiet bliver angrebet, så følger vi det generelle princip, at vi regner et angreb på én allieret som et angreb på alle.

- Så skulle det ske, at Tyrkiet bliver angrebet, vil de allierede samles og afgøre, hvordan vi besvarer det på passende vis, siger Fogh.

Han ønsker ikke direkte at kommentere enkelte landes deltagelse i en eventuel kommende militæraktion.

Men han udtrykker forståelse for den demokratiske proces, der i sidste uge betød, at den britiske regering fik sit parlaments nej til at være med.

- Lad mig være helt ærlig og åben. Det her er en meget, meget kompliceret situation. Og der skal træffes svære beslutninger. I demokratier er det en kompliceret proces.

- Det er ikke nemt for demokratier at træffe beslutning om at svare militært. Det er vigtigt at sikre bred politisk og offentlig opbakning. Og det tager tid.

- Det kan være frustrerende. Men det er sådan, demokratier virker. Og heldigvis bor vi i demokratiske samfund, siger Anders Fogh Rasmussen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip