Fogh: »Spørgsmålene er kun: Hvordan og hvornår«

Men NATOs generalsekretær er overbevist om, at anvendelsen af kemiske våben skal have konsekvenser. Det var budskabet på et netop afsluttet pressemøde med generalsekretæren i Bruxelles, skriver b.dk.

»Det er min personlige overbevisning om, at verdenssamfundet må reagere, Ellers ville vi sende et meget farligt signal til resten af verden, om, at man kan bruge kemiske våben uden reaktion, uden at det ville få konsekvenser.«

Anders Fogh Rasmussen understreger princippet om, at NATO aldrig udtaler sig om de efterretninger, alliancen benytter sig af. Men i generelle vendinger bekræfter han, at han har læst »efterretninger fra andre lande«.

Oplysningerne har understreget over for generalsekretæren, at det hverken er et spørgsmål om, at det er kemiske våben, der har været anvendt, eller at det er regimet, der står bag.

»Jeg er blevet præsenteret for konkret information, og personligt er jeg overbevist, ikke kun om at angrebet har fundet sted, men jeg er også overbevist om, at det syriske regime er ansvarlig,« siger Anders Fogh Rasmussen, der ser måden de kemiske angreb blev udført på, peger på, at regimet er ansvarlig.

»Lad mig også pege på, at Den Arabiske Liga klart placerer ansvaret på regimet.«

Anders Fogh Rasmussen ser ingen større militær operation foran sig. Tværtimod vurderer han, at der bliver tale om »en skræddersyet indsats«, og han ser ingen rolle for NATO at spille som situationen er nu. Forsvarsalliancen bruges som forum for samtaler imellem landene, som samtidig er klar til at forsvare Tyrkiet, hvis det skulle blive aktuelt.

»NATO spiller sin rolle: Vi konsulterer, og vi er klar til at forsvare Tyrkiet effektivt.«

I sidste uge måtte Storbritannien melde fra over for at deltage i en angrebskoalition. Det har efterladt tvivl om opbakning til et amerikansk angreb fra andre større lande end Frankrig. Anders Fogh Rasmussen understregede på pressemødet, at han som tidligere statsminister har fuld forståelse for, at processen er svær.

»Det her er en meget, meget kompliceret proces. Det er ikke let for demokratier at reagere militært. Det er også svært at bygge offentlig støtte. Men det er sådan demokratier virker. Vi er en alliance af demokratier. Det gør os ikke svagere. Det er en essentiel kilde til vores styrke,« siger han ifølge b.dk.  

 

Dagens Gossip