Fogh stoler på oplysninger om Syriens våben

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, skal ikke have noget af at gentage forløbet med de fejlbehæftede efterretninger om Iraks masseødelæggelsesvåben.

Han forsikrer om, at "det bygger ikke bare på tilfældigheder", når de 28 Nato-landes udenrigsministre fra deres møde i sidste uge sendte en fælles advarsel til Syrien om ikke at bruge kemiske våben.

Så der er intet ekko af situationen i 2003 i forhold til Irak.

- Jeg tror, alle har lært af forløbet op til 2003, når det gælder indholdet af oplysninger fra efterretningstjenesterne.

- Det betyder også, at de nationale efterretningstjenester har taget skridt i den mellemliggende tid til at sikre, at der er et solidt fundament, når man kommer med sådan nogle vurderinger, siger Fogh til Ritzau.

Han ønsker ikke at komme nærmere ind på, hvad han mener at vide om Syriens kemiske våben.

Men han siger, at der er "solide informationer om, hvad der er i Syrien", og at udenrigsministrenes advarsler hviler "på ret sikker grund".

Blandt andre USA's og Danmarks udenrigsminister har brugt formuleringen, at anvendelsen af kemiske våben i Syrien vil være "en rød linje", som præsident Bashar al-Assad ikke skal krydse.

Mens Fogh har sagt, at han "forventer en øjeblikkelig international reaktion", hvis det sker.

Der er ifølge Nato-chefen god grund til, at man ikke sætter ord på, hvad der ligger på den anden side af dén streg. Men formålet er ifølge Fogh også mest er at sikre, at stregen ikke bliver krydset.

- Det vigtigste her er netop, at regimet i Damaskus ved, at det her er ikke noget, man overhovedet skal overveje, siger Fogh.

Generalsekretæren understreger, at situationen nu som før er den, at Nato tror og håber på en politisk løsning i Syrien og ikke har intentioner om at gribe militært ind.

- Vi håber jo alle sammen, at den advarsel kan virke som en afskrækkelse, siger Fogh.

Han betegner det seneste godt halvandet års begivenheder i Syrien med 42.000 dræbte som "skrækkeligt", "hårrejsende" og brud på international ret.

- Den brutalitet og grusomhed må vi jo fordømme på det allerskarpeste. Det har ikke noget at gøre med, hvorvidt det er konventionelle våben eller en mulig brug af kemiske våben.

- Men det siger jo sig selv, at så snart man snakker om masseødelæggelsesvåben, er vi oppe i skalaer, som er fuldstændig ubegribelige. Det giver anledning til en ekstra advarsel, siger Nato-chefen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip